Дома Здравје Мала промена под пазувите може да укаже на раните фази на дијабетес

Мала промена под пазувите може да укаже на раните фази на дијабетес

758
0

Мала промена под пазувите може да укаже на раните фази на дијабетес
Покрај пазувите, може да се појави и околу препоните, вратот, лактите, колената или градите

Луѓето со дијабетес можат да доживеат бројни промени на кожата.

Податоците на Меѓународната федерација за дијабетес покажуваат дека повеќе од 61 милион луѓе со дијабетес живеат во Европа. Се проценува дека до 2045 година постоечката бројка ќе се зголеми за 13 проценти. Во согласност со овие големи бројки, финансиските трошоци за 2021 година велат дека за дијабетес се потрошени 189,3 милијарди американски долари, што претставува високи 19,6 отсто од вкупната потрошувачка во светот. За жал, има многумина кои не знаат дека веќе страдаат од оваа болест или дека се во фаза на преддијабетес. Според експертите, препознавањето на суптилните симптоми на нерамнотежа на шеќерот во крвта и редовното посетување лекар може да спречи посериозни здравствени проблеми. Всушност, здравствените власти предупредуваат на еден посебен симптом што може да се појави во раните фази на дијабетес, па дури и во фазата на преддијабетес.

Темна дамка под пазувите
Луѓето со дијабетес можат да доживеат бројни промени на кожата поврзани со болеста. Особено, многумина со дијабетес развиваат состојба позната како acanthosis nigricans, која се карактеризира со кафеаво-црна, слабо дефинирана, кадифена хиперпигментација на кожата. Покрај пазувите, може да се појави и околу препоните, вратот, лактите, колената или градите (под градите).

  • Засегнатата кожа може да има и непријатен мирис или чешање – објаснуваат од клиниката Мајо.

Некои, исто така, може да забележат кожни ознаки или мали, меки израстоци во погодената област.

Acanthosis nigricans е поврзана со ендокрина дисфункција, особено отпорност на инсулин и хиперинсулинемија. Иако имате поголема веројатност да ја развиете оваа специфична состојба на кожата како резултат на напредната, лошо контролирана болест, Американската академија за дерматологија (AADA) забележува дека темната дамка може да биде и првиот знак дека некој има дијабетес. Всушност, во некои случаи, може да се појави во фаза на преддијабетес, додека болеста сè уште се смета за реверзибилна. Затоа, на оние кои ќе ја забележат оваа состојба им се препорачува веднаш да се консултираат со лекар за дополнителни испитувања.

Кожа и дијабетес
Дијабетесот може да го промени изгледот на кожата на многу начини. Може да се појават плускавци, дамки на потколениците, склероза или чиреви на стапалата.

  • Ако се појави acanthosis nigricans, тоа може да биде затоа што премногу инсулин во телото може да предизвика брза репродукција на клетките на кожата. За оние со повеќе пигментирана кожа, овие клетки имаат повеќе меланин, што создава дамка што е потемна од остатокот од кожата, објаснуваат експертите за здравствена линија.

Асоцијацијата за дерматологија ADDA истакнува дека луѓето од африканско, карипско, јужно или централноамериканско потекло и домородните Американци имаат најголема веројатност да доживеат Acanthosis nigricans.

Други болести
Случај на acanthosis nigricans најчесто укажува на отпорност на инсулин, меѓутоа, според ААДА, тоа може да има и други причини. Ако не е поврзано со дијабетес или преддијабетес, задебелувањето на темната кожа може да биде предизвикано од дебелина или дисфункција на жлездите. Поретко се поврзува со Адисонова болест, нарушување на хипофизата, терапија со хормон за раст или проблеми со тироидната жлезда.

Исто така, се смета за потенцијален несакан ефект на одредени лекови, вклучително и орални контрацептиви. Во ретки случаи, Acanthosis nigricans може да укаже на канцероген тумор на внатрешен орган како што се желудникот или црниот дроб. Овој проблем со кожата може да се појави дури и кај сосема здрави луѓе и да биде безопасен. Сепак, разговорот со лекар може да помогне да се утврди дали промените на кожата се причина за загриженост.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име