Дома Здравје Лекарите откриле предупредувачки знаци кои укажуваат на опасност од мозочен удар

Лекарите откриле предупредувачки знаци кои укажуваат на опасност од мозочен удар

1326
0

Лекарите откриле предупредувачки знаци кои укажуваат на опасност од мозочен удар

ПРЕД вистинскиот мозочен удар, многу луѓе може да доживеат состојба наречена предупредувачки мозочен удар или минлив исхемичен напад, исто така познат како ТИА. Според Американското здружение за срце, речиси секој петти човек кој се сомнева дека имал исхемичен напад ќе доживее целосен мозочен удар во рок од 90 дена, пишува HuffPost.

Овие симптоми, кои се многу слични на мозочниот удар, обично траат само неколку минути поради прекинот на протокот на крв во дел од мозокот. За да им помогнат на луѓето да обрнат поголемо внимание на оваа опасна медицинска состојба, лекарите ги идентификуваа петте најчести рани предупредувачки знаци поврзани со исхемичен напад кои се појавуваат пред мозочен удар.

Рамнотежа тешкотии и слабост
Како еден од најчестите симптоми на оваа состојба, лекарите го потенцираат чувството на слабост и тешкотии во одржувањето на рамнотежата. “Еден од најчестите знаци на исхемичен напад е тешкотијата со рамнотежа и слабост. Проблемот обично може да се појави на едната страна од телото”, објаснува д-р Хардик Амин за HuffPost.

Губење на видот
Друг симптом кој предупредува на оваа состојба е губење на видот. Д-р Лари Голдстајн објаснува дека „поединците може да доживеат губење на видот на едното или двете очи или двојно гледање“. Двојниот вид, исто така познат како диплопија, е состојба во која можете да видите две слики од објект додека го гледате.

Опуштено лице или вкочанетост
HuffPost известува дека овенати на лицето или губење на контролата на мускулите на едната страна е исто така еден од најчестите индикатори. Во лицето може да се почувствува вкочанетост и може да биде тешко да се насмевнете или да поместите делови од усните. Оваа состојба може да изгледа слично на Белова парализа која ги предизвикува истите симптоми на лицето.

Чувство на слабост во рацете
Според д-р Голдстајн, чувството на слабост во рацете е еден можен предупредувачки знак за исхемичен напад. “Кревањето предмети и држењето за раце може да изгледа како тешка задача, особено ако досега не сте имале проблеми со овие работи. Овој симптом обично се јавува на едната страна од телото”, истакнува докторот.

Абнормалности во говорот
„Луѓето може да имаат потешкотии да зборуваат или да ги пронајдат вистинските зборови“, истакнува д-р Амин, додавајќи: „Зборовите може да бидат нејасни или нелогични, што ќе го изненади говорникот и оние околу нив“, пренесува HuffPost.

Ако забележите некој од овие знаци кои укажуваат на исхемичен напад, треба да побарате лекарска помош што е можно поскоро и да бидете сигурни дека се е во ред.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име