Дома Здравје Лезии на кожата

Лезии на кожата

484
0

Повредите на кожата се јавуваат како резултат на некоја траума (исекотини, изгореници, каснувања, гребнатини, хируршки засеци итн.), заразни болести или воспаление . Лезиите на кожата можат да бидат со различен изглед и големина. Некои се изолирани, а некои се групирани во кластери или дамки.

Осип

Црвенилото на кожата што се појавува ако се притисне кожата зафатена со осип доведува до појава на лезија. Карактеристично е за многу болести (егзема, изгореници од сонце), а причина за неа е проширувањето на капиларите. Може да се појави и со други лезии и често е придружена со чувство на печење или чешање.

Калуси

Стврднувањето и задебелувањето на површинските слоеви на кожата може да предизвикаат продолжен притисок или триење. Овие жлебови најчесто се појавуваат на стапалата, палецот (чукање), на другите прсти (калуси), на стапалото (зацврстена кожа). Тие можат да бидат болни или да се заразат, но важно е да се бенигни. Тие се санираат со хигиена на стапалата, редовно стружење, носење удобна облека или употреба на салицилна киселина.

Рани

Раните се предизвикани од повреда (исекотини, гребнатини, каснувања) или операција. Тие се создаваат како отвори во ткивото, каде што површните рани ги зафаќаат кожата и ткивата веднаш под кожата, додека длабоките рани стигнуваат до внатрешните органи. Раните се третираат со антисептик . Доколку внимателно се чистат и третираат со антисептик, ја намалуваат можноста за зараза и го забрзуваат процесот на заздравување. Меѓутоа, за длабоки, долги, широки или рани кои обилно крварат, полека зараснуваат или покажуваат знаци на инфекција, потребна е интервенција на лекар кој ќе одлучи дали се потребни шиење, вакцинација против тетанус или антибиотици . Се препорачува лекарски преглед во случај на повреда на главата, зглобовите и гениталиите.

Враснати нокти

Воспалението на прстот или палецот може да доведе до вроден нокт што се јавува поради постепеното навлегување на рабовите на ноктот во околното ткиво. Најчесто се јавува на палецот кој отекува и поцрвенува, а доколку не се лекува може да се инфицира. Ноктите растат почесто кај мажите отколку кај жените. Со носење чевли кои не ги штипкаат прстите и сечење на ноктите се спречува овој вид на воспаление или се лекува со антиинфламаторни лекови, антисептици или операција.

Претходна објаваПравославните верници слават Собор на Свети Архангел Михаил
Следна објаваРижото со куркума (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име