Дома Здравје Ладни или топли облоги – кои се за болка, а кои се...

Ладни или топли облоги – кои се за болка, а кои се за повреди

1197
0

Важно е да се одреди за каков тип на болка се работи, бидејќи зависи од тоа каков тип на облога ќе ни треба
ладни или топли облоги

Ладни или топли облоги? Коа облога помага при болки во мускулите, а која помага при повреда? Оваа дилема може лесно да се реши. Внимателно слушајте го вашето тело за прво да одредите за каков тип на болка станува збор. Во однос на болката се избира и типот на облоги.

Како функционираат топлите облоги:
Тие „донесуваат“ повеќе крв во болното место
Тие ја намалуваат вкочанетоста на зглобовите и мускулниот спазам
Тие не треба да се користат во првите 48 часа по повредата.

Топлите облоги ги неутрализираат грчевите
Топол пешкир – натопете крпа со топла (не жешка) вода. Нанесете на повреденото место за да ги ублажите грчевите во мускулите.

Грејни подлоги – заштитете секаков вид грејни подлоги од директен контакт со кожата за да избегнете изгореници . Оваа мерка на претпазливост е особено важна ако има оштетување на нервите како резултат на дијабетес. Кога мускулите работат, се создаваат хемиски нуспроизводи кои треба да се елиминираат . Ако вежбата е многу интензивна, циркулацијата можеби нема да биде доволно брза за да ги елиминира сите несупстанции. Оваа акумулација на различни супстанции (на пример, млечна киселина) предизвикува болка во мускулите . Бидејќи циркулацијата помага да се елиминираат овие супстанции, користете топлина за да ги помогнете болните мускули после вежбање.

Ладни облоги – видови и како функционираат:
Тие ја ублажуваат болката со триење на повреденото место
Тие го намалуваат отокот и воспалението
Го намалуваат крварењето.
Ладна крпа – потопете крпа со ладна вода. Преклопете го и ставете го во пластична кеса што може повторно да се затвори. Ставете ја кесичката во замрзнувач 15 минути. Извадете го од замрзнувачот и ставете го на погодената област.

Пакување мраз или ладна облога – Ставете мраз во херметички затворена пластична кеса. Делумно наполнете со вода. Затворете ја кесата, исфрлајќи го воздухот од неа. Завиткајте ја кесата во влажна крпа и ставете ја на погодената област.
Кога ќе се појави повреда или воспаление, како што се тендинитис или бурзитис , ткивата се оштетени . Студот ја вкочанува погодената област, што може да ја намали болката и осетливоста, а исто така може да го намали отокот и воспалението.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име