Дома Психолошки совети Креативност: Дали вашиот мозок може да функционира како на Ајнштајн?

Креативност: Дали вашиот мозок може да функционира како на Ајнштајн?

370
0

Креативноста е способност да се дојде до нови, корисни и неочекувани идеи или вештина за поврзување на навидум неповрзливи работи, наоѓање решенија за разни проблеми
Честопати слушаме во разговори или во медиуми дека некој, кога ја опишуваат нивната креативност, објаснуваат дека повеќе ја користат левата или десната мозочна хемисфера, велејќи нешто како: „Јас не сум креативна личност, јас претежно ја користам аналитичката страна на мозок “, или„ Наставникот ја задуши мојата креативна страна со математика “.
Овие примери доаѓаат од популарната теорија дека луѓето претежно користат или лева или десна страна на мозокот, или лева или десна хемисфера, и затоа се покреативни , интуитивни, уметнички типови ако ја користат десната хемисфера , додека ако ја користат левата хемисфера поправо подобри математичари и логичари.
Лева или десна церебрална хемисфера?
Сепак, сите неодамнешни истражувања покажуваат дека работите навистина не се толку едноставни. Покрај тоа, научниците велат дека ако човечкиот мозок беше толку едноставен да ја подели својата „работа“ строго на лева и десна хемисфера, луѓето би биле толку едноставни организми што дури и не би можеле да препознаат таква поделба. Мозокот е целина, така што и левата и десната хемисфера на мозокот се подеднакво вклучени во различни процеси.
Сепак, вистина е дека левата церебрална хемисфера ги контролира мускулите на десната страна на телото, додека десната хемисфера ги контролира мускулите на левата страна. Непобитен факт е дека некои луѓе претежно користат лева или десна рака, што е исто така поврзано со активностите на мозочните хемисфери. Исто така, вистина е дека, општо земено, левата страна на мозокот контролира многу аспекти на говорот и логичките операции, додека десната страна е одговорна за просторните и визуелните односи.
Сепак, кога станува збор за сложени процеси како креативноста, обете страни на мозокот треба да работат заедно!
Имено, истражувањата покажаа дека креативноста не е резултат на која страна од мозокот доминантно ја користите, туку колку левата и десната хемисфера работат заедно, или колку добро се поврзани.
Креативноста, мозокот и Ајнштајн
Креативноста е способност да се излезе со нови, корисни и неочекувани идеи или вештина за поврзување на навидум неповрзани работи, наоѓање решенија за разни проблеми.
Алберт Ајнштајн се истакнува како еден од најкреативните мислители и научници. Затоа е природно што многу научници беа заинтересирани за тоа како изгледа неговиот мозок и што го прави толку посебен. Студија од 2013 година покажа дека постои можност креативниот гениј на Ајнштајн да лежи во неверојатно добра поврзаност на двете хемисфери на мозокот . Имено, невроните кои ги поврзуваат левата и десната хемисфера во Ајнштајн биле исклучително разгранети и силни.
„Се сетив дека додека возам велосипед“ или како всушност можеме да ја развиеме креативноста
Така, во последно време, сè повеќе се забележува дека креативноста е исклучиво прашање на активност на десната хемисфера и сè повеќе се залага пристапот дека добрата врска помеѓу хемисферите е одговорен за креативниот ум .
Затоа, можеме да развиеме креативност со активности што ја зајакнуваат врската помеѓу хемисферите, односно со кои ја зајакнуваме и зголемуваме количината на неврони што ги поврзуваат левата и десната страна на мозокот. Кои се овие активности? Првенствено, тоа е учење да свириме на инструмент, но исто така и вежба која вклучува наизменично користење на левата и десната страна на телото (како возење велосипед).
Фактот дека креативниот ум ги сака овие активности, сведочи и познатата изјава на Ајнштајн дека тој се сеќавал на равенките E = mc2 додека возел велосипед.

Претходна објаваШпагети со прелив од домати и маслинки (без масло)…
Следна објаваДенес се одбележува Светскиот ден на спиењето…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име