Дома Здравје Кој е најдобриот антисептик за отворени рани?

Кој е најдобриот антисептик за отворени рани?

621
0

Кој е најдобриот антисептик за отворени рани?

Антисептиците се хемиски раствори кои се нанесуваат на кожата или рани за да се спречи растот на штетни бактерии, вируси или габи . Вообичаените антисептици без рецепт вклучуваат:

алкохоли, како што е изопропил алкохол
бигваниди
јод
пероксиди
халогенирани феноли.
Благите рани обично може да се третираат со антибактериски сапун и вода, но посериозните рани може да бараат лекарска помош.
Еве што треба да знаете за употребата и безбедноста на антисептиците.

Дали антисептиците се безбедни за отворени рани?
Управата за храна и лекови (ФДА) смета дека некои антисептици се безбедни за употреба на отворени рани, додека други се сметаат за потенцијално небезбедни . Идентификуваше 24 потенцијално штетни антисептички состојки , а триклосан е единствениот што се продава денес што се смета за потенцијално небезбеден . Иако не е докажана дефинитивна штета, долгорочните ефекти на овие состојки се непознати.

Дури и безбедните антисептици како изопропил алкохолот можат да предизвикаат цитотоксичност со повторна употреба, потенцијално да ги оштетат здравите клетки и да го забават заздравувањето.

Затоа, се препорачува да се користат антисептици само кога е неопходно или кога постои реален ризик од инфекција. Антибактерискиот сапун обично е доволен за помали исеченици и гребнатини.

Ако раната не зарасне со редовен антисептик, веднаш посетете лекар

Кога да побарате медицинска нега?
Избегнувајте употреба на антисептици на подлабоки или посериозни рани, вклучувајќи:

изгореници или длабоки рани длабоки над половина сантиметар
големи рани или изгореници кои треба да се сошијат
рани со прекумерно или постојано крварење
рани со вградени туѓи предмети, особено рѓосани
рани кои покажуваат знаци на сериозна инфекција (црвенило, болка, гној)
каснувања или гребнатини од животни
рани на очите.
Ако раната не зарасне со редовен антисептик, веднаш посетете лекар!

Најдобри антисептици за отворени рани без лекарски рецепт
Антисептиците за отворени рани одобрени од FDA го вклучуваат следново:

бигваниди – хлорхексидин е широко користен во клинички услови и е достапен без шалтер за да се спречат инфекции на отворени рани; исто така е ефикасен за лекување на инфекции на устата , болки во грлото и инфекции на кожата
пероксиди – благи антисептици како што е водород пероксид може да спречат инфекција кај помали исеченици, гребнатини и изгореници, а понекогаш и да третираат чирови; тие не се погодни за подлабоки рани
јод со повидон – познат по неговото ефективно антимикробно дејство и мала токсичност, одличен е за дезинфекција на благи до умерени рани
алкохолот може да се користи во итен случај, но може да го одложи заздравувањето поради неговата суровост.
се препорачува да се користат антисептици само кога е потребно

Најбрзиот начин за заздравување на отворената рана
Следете ги овие чекори за брзо лекување и заздравување на отворената рана.

Измијте ги рацете со антибактериски сапун или користете ракавици за еднократна употреба.
Исплакнете ја раната со чиста вода или физиолошки раствор за да ги отстраните нечистотиите и остатоците.
Исчистете ја раната со вода и нежен антибактериски сапун; користете пинцети за да ги отстраните остатоците доколку е потребно.
Доколку е потребно, дезинфицирајте со антисептик. За благи рани, сапун и вода може да бидат доволни. Ако користите антисептик, нанесете го околу раната со чист памук или газа.
Нанесете маст за заштита на раната. Антибиотските креми обезбедуваат дополнителна заштита, но делуваат и производите на база на вазелин .
Покријте ја раната за да спречите бактерии. Користете леплив завој или завој и лента, но избегнувајте облекување на заразените рани за да им овозможите да дишат.
Повторувајте го процесот секој ден, проверувајќи дали има знаци на инфекција како црвенило или оток.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име