Дома Живот Која храна е идеална да се јаде во пролет, март-април

Која храна е идеална да се јаде во пролет, март-април

545
0

Каква храна е идеална во периодот март – април?

Време е да се одморите од тешката зимска храна, од празничната, обилната, зачинета храна. Идеално време е да го исчистите телото и да го забрзате метаболизмот.

Треба да му се зема повеќе сонце, свежа храна, повеќе течности.

Внесувањето свежо овошје и зеленчук ќе ни ги обезбеди потребните витамини.

Ја менуваме конзервираната храна за свежи салати, зеленчук, спанаќ, млад кромид…

Повеќе варен зеленчук, разни супи, чорби, супи ќе не хидрираат и ќе го олеснат варењето. Внесувајте доволно течности преку билни чаеви, вода, свежо цедени сокови.

Јадете помали порции, природно имаме помал апетит на пролет.

Какви комбинации на храна треба да избегнуваме во овој период од годината?

Треба да избегнуваме тешка, мрсна и зачинета храна.

Намалете го внесот на животински протеини и заменете ги со растителни извори како што се мешунките.

Намалете ја количината на пржена храна, зачинети зачини, мрсно црвено месо.

Претходна објаваФокача со компири (посен рецепт)
Следна објаваШто е киноа и колку е корисна за нашето здравје?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име