Дома Живот Која е разликата помеѓу сув и свеж квасец?

Која е разликата помеѓу сув и свеж квасец?

2360
0

Која е разликата помеѓу сув и свеж квасец?

Квасецот е суштинска состојка во многу рецепти, вклучувајќи леб, кифлички, тесто за пица и повеќето слатки.

Квасецот е всушност габа која се користи за ферментирање на тестото, а во прехранбената индустрија можете да го најдете во сува или свежа форма.

Кога станува збор за самото производство, шеќерот со присуство на кислород го поттикнува развојот на таа квасецна габа и како резултат на тоа се формира квасец колач кој потоа се претвора во свеж квасец.

Сувиот квасец се добива чекор погоре, односно со претворање на свежиот квасец во мали гранули додека поминува низ комората за сушење. Токму тука е разликата помеѓу сувиот и свеж квасец, но и во начинот на употреба.

За да го активирате сувиот квасец, едноставно го додавате директно во тестото, додека свежиот квасец мора прво да се раствори во малку топла вода или млеко и потоа да се додаде во тестото.

Сувиот квасец може да се чува на собна температура и има подолг рок на траење, додека свежиот квасец мора да се чува во фрижидер и има пократок рок на траење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име