Дома Здравје КОЛКУ ЧЕСТО ТРЕБА ДА СЕ ВАДИ КРВ ЗА АНАЛИЗИ? Лекарите предупредуваат…

КОЛКУ ЧЕСТО ТРЕБА ДА СЕ ВАДИ КРВ ЗА АНАЛИЗИ? Лекарите предупредуваат…

715
0

Фреквенцијата на земање крв и анализа ја одредува лекарот со цел да се спречи здравјето или да се следи состојбата на хроничните пациенти, меѓутоа, постојат ситуации кога треба да одите во лабораторија самоиницијативно.


Лабораториската анализа на крвта е еден од основните и први чекори кои мора да се преземат во случај на каква било здравствена проверка. Тоа е дел од рутински, односно систематски прегледи, помага во следењето на болеста кај хроничните пациенти , но придонесува и за подобра и попрецизна дијагноза и рано откривање на болеста.

Крвта се вади од вена во здравствена установа и освен непосредната и многу кратка непријатност од иглата, таа не може да наштети.


При анализирањенајчесто се прави комплетна крвна слика и по препорака на лекар здравите луѓе треба да земаат крв за анализа еднаш годишно за превентивно да си го проверуваат здравјето.

Како што истакнуваат лекарите, анализата на крвта може да открие различни метаболички и други нарушувања кои се јавуваат во организмот. Имено, крвниот систем минува низ сите органи и на тој начин клетките добиваат храна, а преку циркулацијата исфрлаат непотребни и штетни продукти на метаболизмот, па секоја аномалија или промена прво ќе се одрази во крвта. Комплетна крвна сликакај здрави луѓе се прави за проценка на општата здравствена состојба, како и за рано откривање на одредени болести пред да се појават првите симптоми на болеста.

Кога станува збор за хронични пациенти, анализата на крвта се прави во согласност со препораките на лекарот. Тоа е обично двапати годишно, а понекогаш и почесто, особено ако земате терапија што ви ја препишал лекар за одредена болест.

Крв се дава и за анализа кога се појавуваат невообичаени симптоми како што се хроничен замор, промени на кожата или ноктите, опаѓање на косата или необјаснето губење или зголемување на телесната тежина.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име