Дома Здравје Кои се симптомите на недостаток на витамин Б9?

Кои се симптомите на недостаток на витамин Б9?

204
0

Една нова студија покажа дека ниското ниво на витамин Б9 – инаку познат како фолна киселина – го зголемува ризикот од деменција во староста. За да можете навреме да реагирате и да спречите проблеми, најдобро е во исхраната да вклучите храна богата со витамин Б9.

Фолната киселина најчесто ја консумираат бремените жени за нивното здравје, но неодамнешните истражувања покажаа дека оние со пониски нивоа на Б9 се изложени на поголем ризик да развијат деменција подоцна во животот.

Откриено е дека оние со дефицит на фолати имале 1,68 пати поголем ризик од развој на деменција и 2,98 пати поголем ризик од смрт. Ниските нивоа на Б9 предизвикуваат намалување на хипокампусот и доведува до губење на меморијата.

Д-р Јоанис Лиакас ја објасни важноста на Б9: „Иако делува на сличен начин како и другите Б витамини за одржување на здрав црн дроб, кожа, коса и очи, витаминот Б9 е особено важен за овозможување на функцијата на мозокот“.

Витаминот Б9 може директно да влијае на менталното и емоционалното здравје.

Д-р Лиакас додаде: „Недостатокот на витамин Б9 може да предизвика намалување на хипокампусот (важен дел од вашиот мозок помеѓу двете хемисфери)“, а ова намалување е она што доведува до деменција и губење на меморијата.

Кои се симптомите на недостаток на витамин Б9?

Промената на нивото на енергија обично може да укаже дека ви недостасуваат витамини. Ова значи дека недостатокот на витамин Б9 може да биде тешко да се идентификува, бидејќи изгледа сосема слично на другите недостатоци.

Еве ги симптомите на кои треба да внимавате:

-екстремен замор
-недостаток на енергија
-болен и црвен јазик
-чиреви во устата
-мускулна
слабост -нарушен вид
-психолошки проблеми, кои може да вклучуваат депресија и конфузија

Која храна е богата со витамин Б9?

Недостатокот на витамин Б9 можете да го третирате со вклучување на храна богата со фолати во вашата исхрана.

Храната богата со фолна киселина вклучува:

-Темно зелен лиснат зеленчук (репа, спанаќ, зелена салата, аспарагус, бриселско зелје, брокула)
-Мешунки како грав, грашок и леќа
-кикирики
-Јајца
-Авокадо
-Сончоглед
-Свежо овошје, овошни сокови

Претходна објаваДали знаете како настанала безопсната игла: Стара е речиси два века, а сè уште има свое место во секое домаќинство
Следна објаваЕве што ќе се случи ако ги исклучите млечните производи

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име