Дома Здравје КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ГОЛЕМАТА КАШЛИЦА? објаснува д-р Поповиќ

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ГОЛЕМАТА КАШЛИЦА? објаснува д-р Поповиќ

631
0

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ГОЛЕМАТА КАШЛИЦА? Еве го АЛАРМОТ за одење на лекар, КОМПЛИКАЦИИТЕ од оваа болест можат да бидат смртоносни.

Кои се симптомите на голема кашлица и како да се заштитите од инфекција? За болеста која деновиве ги полни лекарските ординации, а од која, според д-р Владислав Вукомановиќ, детски кардиолог и управител на Клиниката за детски болести при Заводот за здравствена заштита на мајки и деца на Србија „Д-р Вукан Чупиќ“, четири деца се веќе починати, а едно е на вентилатор, разговараме со спец. д-р мед. Светлана Поповиќ, специјалист за инфективни болести.

Голема кашлица или пертусис е акутна заразна заразна болест предизвикана од бактеријата bordetella pertussis. Се карактеризира со кашлање во вид на кашлица, поради што се нарекува голема кашлица, голема кашлица, голема кашлица или голема кашлица – објаснува д-р Поповиќ.

Овие навики негативно влијаат на СОНОТ


Според неа, големата кашлица е космополитска болест, не е од сезонски карактер, а најчесто ги погодува децата од една до пет години.

Не се поштедени ниту доенчињата, почнувајќи од вториот месец од животот, додека училишните деца поретко се разболуваат. Возрасните, исто така, се разболуваат многу ретко, ако претходно не ја имале болеста или не биле вакцинирани.

Големата кашлица лесно се шири
Според докторот изворот на инфекција е исклучиво пациентот од самиот почеток, а заразноста трае 4 до 5 недели кај нелекуваните, а 1 до 2 недели кај лекуваните пациенти.

Станува збор за инфекција со капки со многу висок индекс на зараза. При кашлање, воздушната струја е многу силна, а овие капки може да се распрснат неколку метри подалеку, што ја зголемува можноста за ширење на пертусис. Затоа, пред системската вакцинација, епидемиите беа чести и ги погодија сите деца од едно училиште, двор, улица, па дури и целото село.

Болеста има 3 фази
Болеста има три фази, катаралната, која трае од 5 до 15 дена, се карактеризира со сува кашлица , најчесто ноќе, а потоа пациентот е заразен.

Вториот стадиум е кашлањето, кое се карактеризира со напади на кашлање со кашлање. Многу често евалуацијата завршува со повраќање. Кашлањето и отежнато дишење ја нарушуваат респираторната функција, така што може да дојде до хипоксемија и апнеична криза.

Исто така, за време на надувување може да се појават различни механички компликации, како што е зголемен притисок во черепот, градите и стомакот. Оваа фаза трае 2 до 3 недели. Изолацијата на болните до третата недела од проценката, особено е важна за децата во чии семејства има доенчиња, мали и болни деца, за кои оваа болест може да биде фатална.

Компликациите на болеста се многу сериозни
Клиничките форми варираат од благи до тешки форми, кои генерално се придружени со компликации како што се бактериска пневмонија, воспаление на средното уво, воспаление на цревата, крварење, воспаление на мозокот и нарушувања на состојбата на свеста. Воспалението на мозокот може да остави трајни последици кај децата, ментална ретардација, говорни дефекти, епилепсија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име