Дома Здравје Кои се најчестите симптоми на САЛМОНЕЛАТА? Оваа бактерија не се пренесува само...

Кои се најчестите симптоми на САЛМОНЕЛАТА? Оваа бактерија не се пренесува само преку храната, а еве како сигурно да ја уништите

314
0

Кои се најчестите симптоми на САЛМОНЕЛАТА? Оваа бактерија не се пренесува само преку храната, а еве како сигурно да ја уништите

Иако главно се добива преку консумирање храна од животинско потекло, можно е да се пренесе салмонела од човек на човек, а се открива со симптоми кои понекогаш се мешаат со стомачен грип.

Абдоминални грчеви се можни симптоми на инфекција со салмонела

Салмонелата е една од најозборуваните здравствени ризици во лето бидејќи е меѓу најчестите причинители за труење со храна во текот на летото.

Иако најмногу се зборува за салмонела кога станува збор за месото и јајцата, забележани се и случаи на контаминација на кромид, што е многу загрижувачко, па затоа треба да се внимава при ракување со храната.

Што е салмонела?

Салмонелата е бактерија во форма на прачка која може да предизвика труење, проследено со тифусна треска и паратифусна треска.

За неа најчесто се зборува поради салмонелоза , болест на гастроинтестиналниот тракт на луѓето и животните, а првенствено е болест на домашните животни која се пренесува на луѓето по јадење храна од животинско потекло загадена со салмонела и нејзиниот токсин. Откриена е на крајот на 19 век, а постојат три групи на болести:

општи циклични заразни болести (најпознати се тифус и паратифус)

алиментарни токсикоинфекции

ентеритис

Како се пренесува салмонелата?

Најчесто, оваа бактерија се внесува преку храната од животинско потекло бидејќи домашните животни и птици се природен резервоар и извор на инфекција . Најризичниот облик на однесување е секако лошата, односно недоволната термичка обработка на храната, па затоа потрудете се да бидете особено внимателни кога подготвувате месо и јајца.

Сепак, салмонелата може да се пренесе и од човек на човек . Ако некој е носител – заразен или имал контакт со контаминирана храна – може да ја пренесе бактеријата. Периодот на инкубација е од шест часа до шест дена, а често луѓето кои ја имаат оваа инфекција мислат дека се работи за стомачен грип .

Дури и храната што изгледа свежо може да има салмонела, бидејќи не ја оддава својата боја и мирис , а особено напредува на собна температура, додека над 55 степени ја убива за околу половина час.

Имајте на ум дека салмонелата не може да се убие со замрзнување храна , иако екстремно ниските температури го ограничуваат нејзиното ширење. Единствениот „лек“ против него е термичка обработка на висока температура.

Кои се симптомите на салмонела?

Според американската клиника Мајо , некои од знаците на инфекција со салмонела се:

дијареа

грчеви во стомакот

висока температура

гадење

повраќање

треперење

главоболка

крв во столицата

Знаците и симптомите на инфекција со салмонела генерално траат од неколку дена до една недела, а дијареата може да трае и до десет дена . Уште повеќе, Мајо пишува дека по инфекцијата со салмонела, може да поминат неколку месеци за столицата да се врати на својата нормална шема на дебелото црево.

Кога да се оди на лекар?

Повеќето луѓе не треба да бараат лекарска помош по инфекција со салмонела, бидејќи таа сама по себе поминува во рок од неколку дена. Меѓутоа, ако засегнатото лице е бебе или мало дете, постаро лице или некој со ослабен имунолошки систем, важно е да се јавите на лекар ако болеста трае повеќе од неколку дена или е придружена со висока температура и/или крв во столицата.

Бидејќи салмонелата може да предизвика дехидрација , внимавајте на симптомите како што се често мокрење, темна урина, сува уста и јазик.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име