Дома Живот Кое време од денот е најдобро време за кафе?

Кое време од денот е најдобро време за кафе?

299
0

Кое време од денот е најдобро време за кафе?

Аденозин е невротрансмитер чие ниво се зголемува кога ќе се разбудиме. Колку подолго сме будни, толку повеќе аденозин се акумулира во нашето тело и се зголемува чувството на поспаност.

Кафето веднаш по будењето нема секогаш да ни ја даде потребната енергија и будност. Научниците тврдат дека е подобро да се почека малку и да се испие првото утринско кафе два часа подоцна. И покрај различните обиди да се намали чувството на замор во текот на денот, добриот сон сепак е најдобриот начин да му обезбедите на телото доволно енергија и брзо да се разбудите наутро.

Што е аденозин?
Д-р Ендрју Д. Хуберман е невролог и соработник на Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд , кој тврди дека кафето успева да не разбуди поради неговата реакција со аденозин. Аденозин е невротрансмитер чие ниво се зголемува кога ќе се разбудиме. Колку подолго сме будни, толку повеќе аденозин се акумулира во нашето тело и се зголемува чувството на поспаност.

Кофеинот ги блокира рецепторите на аденозин во мозокот и може, само на краток рок, да не ослободи од чувството на замор. Со други зборови, кафето никогаш нема да не разбуди правилно ако не сме спиеле доволно.

Кое кафе според вас е поздраво, црно или со млеко? Eве што велат експертите…

Кафето за кратко време ќе го намали чувството на замор и поспаност
Во текот на денот, клетките и ткивата согоруваат енергија во форма на молекулата аденозин трифосфат, оваа молекула се троши кога работиме, размислуваме или едноставно седиме, а клетките создаваат аденозин како нуспроизвод. Кофеинот е хемиски сличен на аденозинот и ги блокира рецепторите на аденозин, а сето тоа со ефект кофеинот извесно време ја потиснува потребата за сон, па после шолја кафе се чувствуваме побудни и со повеќе енергија. Меѓутоа, и за тоа време, аденозинот се акумулира, а кога ќе исчезне влијанието на кофеинот, повторно заспиваме.

– Кафето нема да не ослободи од чувството на умор и поспаност ако не сме спиеле доволно, само ќе ја одложи потребата за сон за кратко – објаснува д-р Хуберман.

Зошто е подобро да пиете кафе два часа по будењето?
Кога се будиме и покрај тоа што се чувствуваме поспани, нивото на аденозин е на најниско ниво. Затоа е подобро да почекате 1,5 до два часа и потоа да го испиете првото кафе. На овој начин ќе му дозволиме на телото природно да се разбуди и ќе дозволиме аденозинот малку да почне да расте, објаснува д-р Хуберман. Доколку сме многу поспани, лекарот не советува веднаш по будењето да испиеме чаша вода, да прошетаме, да излеземе надвор и да се изложуваме на сончева светлина.


Во меѓувреме, аденозинот ќе се акумулира и кафето ќе произведе позабележително чувство на будност. Д-р Хуберман верува дека ако го одложиме утринското кафе , ќе имаме повеќе енергија во средината на денот кога сме најактивни. На овој начин ќе постигнеме најсилно чувство на будност. Д-р Хуберман наведува дека луѓето кои конзумирале кафе на овој начин подоцна имале поквалитетен сон и повеќе енергија во текот на денот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име