Дома Здравје Кога треба да се тестирате со PCR, а кога со брз антиген...

Кога треба да се тестирате со PCR, а кога со брз антиген тест?

727
0

ПЦР тестот често се смета за златен стандард за откривање на инфекција со коронавирус. Тоа е тест што некои работодавци сакаат нивните вработени да го направат за детекција на Ковид-19, а исто така се користи за патување и ставање крај на изолацијата. Сепак, експертите велат дека PCR тестовите не се најдобри за секоја ситуација.

ПЦР тестовите можат да откријат мали парчиња генетски материјал на коронавирус во примерок земен од човек. Тестот работи со засилување или правење копија на тој генетски материјал доколку е присутен во примерокот на некоја личност, објаснува Американскиот центар за превенција и контрола на болести (ЦДЦ).

Токму оваа можност за засилување му овозможува на овој тест да открие многу мали честички на вирусот во телото, што ги прави многу чувствителни во дијагнозата на Ковид-19, известува ЦДЦ. Иако чувствителноста на тестот може да биде позитивна за откривање на коронавирус по неодамнешната изложеност на вирусот, тоа исто така значи дека резултатот од PCR може да биде позитивен дури и откако веќе не сте заразни, пишува CNN.

„ПЦР тестот може да покаже дека сте позитивни на коронавирус три или четири недели откако ќе се опоравите бидејќи открива мината инфекција и мали парчиња од вирусот кои сè уште се размножуваат“, вели медицинскиот аналитичар на CNN, д-р Леана Вен . „Седум до десет дена по инфекцијата, PCR не е соодветен тест“, тврди тој.

Кога треба да се тестирате со PCR тест?
„Вистинското време за тестирање за ПЦР е кога знаете дека сте имале контакт со лице за кое постои сомневање дека има коронавирус кое има симптоми и кога сакате да откриете дали сте се заразиле“, вели д-р Алберт Ко , професор на Јеил. Универзитетска школа за јавно здравје.

„Да дознаете дали сте биле заразени со коронавирус во рана фаза може да ви помогне да откриете дали сте заразни за други луѓе, да им кажете на вашите блиски контакти за нивната лична безбедност и да го споделите со вашиот матичен лекар за да можете да разговарате со нив за симптомите и како, тој би можел да ви препише терапија доколку е потребно“, вели епидемиологот Емили Сомерс .

Кога треба да се тестирате со брз антиген тест?
Спротивно на она што некои мислат дека е најдобро, брз тест за антиген е она што ви треба откако ќе страдате од Ковид-19 неколку дена и сакате да потврдите дека повеќе не сте заразни за други луѓе.

„Заразен“ значи дека имам вирус во себе, а „заразен“ значи дека лачам доволно вируси за да можам да заразам некој друг“, објаснува д-р Ко.

Тековните упатства за изолација на ЦДЦ велат дека луѓето кои имаат пристап до тестовите и сакаат да го направат тоа, најдобриот пристап би бил да направат брз антиген тест на крајот од нивната петдневна изолација. Оние кои се позитивни и во тој момент, треба да останат во изолација до десеттиот ден од почетокот на симптомите. Лицата кои се негативни може да ја прекинат изолацијата, но треба да ја носат маската до десеттиот ден од почетокот на симптомите.

„Иако брзиот антигенски тест има помала чувствителност и е инфериорен во однос на PCR тестот за откривање инфекција поради неговата помала чувствителност, тој открива вируси само кога тие се присутни во поголем број и веројатно ќе открие дека сте позаразни“, објаснува Ко.

Претходна објаваСок за зајакнување на имунитетот
Следна објаваАктивиран јаглерод (активен јаглен) – кога и зошто се користи

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име