Дома Здравје Кога икањето станува ОПАСНО?

Кога икањето станува ОПАСНО?

592
0

Кога икањето станува ОПАСНО? Ова е моментот кога тоа покажува дека се приближува МОЗОЧЕН МОЗОЧЕН МОЗОЧЕН УДАР, а исто така е кога може да биде симптом на сериозна болест.

Икањето е досадно, но во повеќето случаи е безопасно.

За некои луѓе, одредени работи предизвикуваат икање, како што се стрес, силни емоции, како што се возбуда, јадење и пиење. Сепак, постојано икање, кое трае повеќе од два дена,

Мозочен удар
Икањето кое се јавува со невообичаена болка во градите е ран предупредувачки знак за мозочен удар кај жените, покажуваат студиите.
Икањето е поврзано со еден вид мозочен удар кој се јавува во задниот дел на мозокот – тип кој е почест кај жените. Студија од 2015 година покажа дека девет од 10 жени не се свесни дека икањето е предупредувачки знак за мозочен удар.

Според д-р Дијана Грин-Чандос, невролог во Медицинскиот центар Векснер, овие симптоми понекогаш ги загрижуваат жените, кои мислат дека се работи за варење или срцеви заболувања. Мозочниот удар е мозочен удар кој е опасен по живот кој се јавува кога ќе се прекине снабдувањето со крв на дел од мозокот – без крв, клетките во вашиот мозок може да бидат убиени или оштетени.


Над 100.000 луѓе трпат мозочни удари секоја година во ОК и тие се одговорни за над 38.000 смртни случаи, според NHS. Други клучни знаци на мозочен удар вклучуваат ненадејна слабост или вкочанетост на едната страна од телото, тешкотии при наоѓање зборови и ненадејно заматен вид.


Рак на црниот дроб и бубрезите
Неподносливото икање многу ретко може да биде симптом на рак на црниот дроб и бубрезите, покажаа студиите. Cancer Research UK вели дека пациентите со рак може да развијат постојано икање ако:

Нивниот стомак престане да работи и станува издолжен и надуен; Имате инфекција која влијае на градниот кош или на цевката за храна (езофагус); Ракот притиска на нивната дијафрагма; Имаат симптоми поради тумор на мозокот; Нивните бубрези не работат нормално и хемискиот состав на нивната крв се менува; Имаат високо ниво на калциум во крвта (хиперкалцемија).

Четири НЕВИДЛИВИ симптоми на менопауза: Жените не обрнуваат внимание


Овие симптоми обично се јавуваат кај околу четири проценти од оние со напреднат рак на црниот дроб и бубрезите, велат експертите. Други симптоми на рак на црниот дроб вклучуваат губење на апетит и тежина, општа слабост, болест и пожолтување на кожата.

Додека вообичаените симптоми на рак на бубрег вклучуваат: крв во урината, болка во долниот дел на грбот или очните зглобови, замор, губење на апетит и висок крвен притисок.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име