Дома Живот Кога започнува перименопаузата и колку долго трае

Кога започнува перименопаузата и колку долго трае

707
0

Кога започнува перименопаузата и колку долго трае.

Перименопаузата трае до менопаузата и е време кога јајниците постепено почнуваат да произведуваат се помалку естроген, особено во последните две години од оваа транзиција кон менопауза.

Перименопаузата или менопаузната транзиција започнува неколку години пред менопаузата, обично во четириесеттите, а за некои жени во триесеттите или дури и порано.

Тоа трае до менопаузата, кога јајниците постепено почнуваат да произведуваат помалку естроген. Во последните две години од перименопаузата, овој пад на естрогенот се забрзува и во оваа фаза многу жени доживуваат симптоми на менопауза.

Колку долго трае перименопаузата?
Просечната должина на перименопаузата е 4 години, но за некои жени оваа фаза може да трае само неколку месеци или дури 10 години. Перименопаузата завршува кога жените немаат менструација 12 месеци, односно една година по последниот циклус.


Кои се симптомите на перименопауза?
Жените во перименопауза исто така имаат некои симптоми на менопауза , како што се:

топли бранови и ноќно потење, исто така познати како вазомоторни симптоми (VMS)
осетливост на градите
егзацербација на предменструален синдром
помал сексуален нагон
замор
неправилни менструации
сувост на вагината и непријатност за време на сексот
истекување на урина при кашлање или кивање
уринарна итност (итна потреба за почесто мокрење)
промени во расположението
проблеми со спиењето.

Кои симптоми се нормални за време на перименопаузата и за што треба да се грижите?
Нередовните менструации се вообичаени и нормални за време на перименопаузата. Но, други состојби може да предизвикаат промени во менструалното крварење.

Нутриционист открива 5 намирници кои треба да ги избегнуваме пред спиење

Ако жената има некоја од следниве ситуации, таа треба да оди на лекарски преглед за да се отфрлат други причини:
менструациите се многу тешки или имаат згрутчување на крвта
менструацијата трае неколку дена подолго од вообичаеното
крвните дамки се видливи по сексуален однос
периодите се јавуваат почесто од вообичаеното (временскиот интервал помеѓу два циклуса е пократок) тие обично се јавуваат поблиску еден до друг.


Причините за абнормално крварење може да укажуваат на проблеми со хормоните, апчиња за контрацепција, бременост, фиброиди, проблеми со згрутчување на крвта, а во ретки случаи и рак.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име