Дома Здравје Кога е потребно да се изврши гастроскопија?

Кога е потребно да се изврши гастроскопија?

928
0

Кога е потребно да се изврши гастроскопија?

Поплаките како непријатност кои траат неколку недели, значително го нарушуваат квалитетот на животот на пациентот, а исто така доведуваат до губење тежина со отежнато голтање, се меѓу главните симптоми каде на пациентот треба да му се препорача да направи гастроскопија – се вели на почетокот на денешниот еПодкаст прим. д-р. мед Александар Кнежевиќ, гастроентеролог и хепатолог.

Гастроскопијата е ендоскопски преглед кој му овозможува на лекарот директно да го прегледа горниот дел од гастроинтестиналниот тракт, кој ги вклучува хранопроводникот , желудникот и дуоденумот (дуоденумот).

Во новата епизода на еПодкастот, гостин е прим. д-р. мед Александар Кнежевиќ , гастроентеролог и хепатолог, кого меѓу другото го прашавме како се прави гастроскопија?

Гастроскопијата се прави на празен стомак . Пациентот не може да зема храна најмалку 6 часа и вода најмалку два часа пред интервенцијата. За време на интервенцијата, пациентот лежи на левата страна, му се става штитник за уста, а потоа лекарот внесува флексибилна сонда со камера на врвот во луменот на усната шуплина, преку хранопроводникот стигнува до желудникот и дуоденум – објасни прим. cr sc. мед Александар Кнежевиќ.

Поплаките како непријатност кои траат неколку недели, значително го нарушуваат квалитетот на животот на пациентот, а исто така доведуваат до губење тежина со отежнато голтање, се меѓу главните симптоми каде на пациентот треба да му се препорача да направи гастроскопија – се вели на почетокот на денешниот еПодкаст прим. д-р. мед Александар Кнежевиќ, гастроентеролог и хепатолог.

Гастроскопијата е ендоскопски преглед кој му овозможува на лекарот директно да го прегледа горниот дел од гастроинтестиналниот тракт, кој ги вклучува хранопроводникот , желудникот и дуоденумот (дуоденумот).
Во новата епизода на еПодкастот, гостин е прим. д-р. мед Александар Кнежевиќ , гастроентеролог и хепатолог, кого меѓу другото го прашавме како се прави гастроскопија?

Гастроскопијата се прави на празен стомак . Пациентот не може да зема храна најмалку 6 часа и вода најмалку два часа пред интервенцијата. За време на интервенцијата, пациентот лежи на левата страна, му се става штитник за уста, а потоа лекарот внесува флексибилна сонда со камера на врвот во луменот на усната шуплина, преку хранопроводникот стигнува до желудникот и дуоденум – објасни прим. cr sc. мед Александар Кнежевиќ.

Што е тремор и како се класифицираат видовите на тремор?


Во последната епизода од првата сезона на еПодкаст, разговаравме за тоа зошто е толку тешко да се откажете од слатките
Прим. д-р. мед Дали е потребна посебна подготовка за изведување на гастроскопија ни објасни и Александар Кнежевиќ ?

Како што кажав, потребно е желудникот да биде празен , за да не се меша со самиот преглед. Но, важно е да се напомене дека пред да се изврши самата процедура, потребен е дополнителен преглед од двајца или тројца лекари, а тоа особено се однесува на постари пациенти, кои многу често имаат придружни болести. Некои терапии треба да се исклучат пред самата процедура, а некои мора да се применат.

Честопати, по грешка, пациентите земаат или не земаат некој од лековите што вообичаено ги користат, па доаѓаат кај нас со зголемен крвен притисок или земаат лекови кои дополнително ја разредуваат крвта, што може дополнително да ја усложни и ограничи самата интервенција – вели прим. . д-р. мед Кнежевиќ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име