Дома Здравје Катаракта – Причини, симптоми, видови и третман

Катаракта – Причини, симптоми, видови и третман

537
0

Катаракта – Причини, симптоми, видови и третман

Катаракта, или перде на очите, е една од најчестите офталмолошки состојби што значително влијае на видот и квалитетот на животот на милиони луѓе ширум светот.

Оваа прогресивна болест на окото се карактеризира со заматен вид предизвикан од постепеното заматување на природната леќа на окото, што може да доведе до сериозни тешкотии во извршувањето на секојдневните активности што доведува до целосно слепило.

Иако катарактата често се поврзува со стареењето, таа може да се појави кај луѓе од сите возрасти, вклучувајќи дури и деца.

Во остатокот од текстот ќе ги истражиме причините, симптомите, видовите на катаракта, како и можностите за лекување и превенција од катаракта.

Што е катаракта?
Катаракта е офталмолошка состојба на окото која се карактеризира со постепено заматување на природната леќа на окото, што доведува до намалување на јасноста на видот. Објективот е структура сместена во внатрешноста на окото која помага да се фокусираат светлосните зраци, овозможувајќи ни да гледаме јасни слики.

Кај катаракта, леќата постепено ја губи својата проѕирност и станува заматена .

Ова може да предизвика заматен вид, намалена визуелна острина и тешкотии со гледањето ноќе. Овој процес може да биде бавен и постепен или може да се развие побрзо, во зависност од видот на катаракта и други фактори како што се генетиката, стареењето, изложувањето на сонце и други фактори.

Дополнително, ова не е состојба која е многу лесна за лекување, ниту пак состојба која може да се лекува сама по себе, па затоа е важно навреме да се реагира и да не се дозволи болеста да напредува.

Иако оваа болест често се поврзува со постарата популација, катарактата кај децата е присутна и од различни причини. За среќа, катарактата може успешно да се лекува со операција, при што се отстранува заматената леќа и се заменува со вештачка леќа која обезбедува подобар вид.

Кои се причините и како настанува катаракта?
Затоа, катаракта се јавува кога природната леќа на окото станува заматена, односно кога протеините што ја сочинуваат леќата се коагулираат. Иако точната причина за катаракта сè уште не е позната , постојат одредени фактори кои можат да ја поттикнат оваа состојба:

стареење
наследен фактор
пушењето
изложување на сонце
дијабетес
консумација на одредени лекови
Иако катарактата обично се јавува природно како што старееме, важно е да се напомене дека катарактата може да влијае на луѓето од сите возрасти.

Токму затоа е важна превенцијата за да се намали ризикот од појава, па се препорачува носење наочари за сонце со УВ заштита , здрава исхрана богата со антиоксиданси, контрола на хронични заболувања како дијабетес и редовни офталмолошки прегледи за откривање на болеста навреме и да преземе одредени чекори.за цел на лекување.

Катаракта – симптоми и како да ги препознаете?
Симптомите на катаракта може да варираат во зависност од фазата на развој и видот на катаракта, но тие во основа се сведуваат на постепено влошување на видот. Еве неколку вообичаени симптоми на катаракта :

заматен вид
проблеми со ноќниот вид
тешкотии во читањето
двојно гледање
промена на диоптријата

Значи, ако забележите дека гледате помалку, дека сте премногу чувствителни на светлина, дека е потешко да се гледа навечер, важно е да се консултирате со офталмолог.

Раната дијагноза е клучна за да се спречи влошување на состојбата и прогресија на болеста, што ќе ви овозможи и навреме да планирате хируршка интервенција доколку е потребно.

Видови на катаракта
Постојат неколку различни видови на катаракта, кои се разликуваат според причините и карактеристиките на заматувањето на леќата. Еве ги најчестите типови на катаракта:

Сенилна очна катаракта (сенилна) – Ова е најчестиот вид на катаракта и се јавува како дел од природниот процес на стареење.
Вродена катаракта – се јавува кај бебиња веќе при раѓање или во раните месеци од животот. Може да биде наследна или предизвикана од некои фактори за време на бременоста.
Трауматска катаракта – овој тип на катаракта се јавува по повреда на окото, како реакција на физичка траума. Може да се развие веднаш по повредата или години подоцна.
Катаракта со зрачење : Подложени на терапија со зрачење, особено во пределот на главата и вратот, може да го зголеми ризикот од развој на катаракта.
Диоптриска катаракта : Овој тип на катаракта се јавува како несакан ефект од долготрајната употреба на одредени лекови, како што се кортикостероидите.
Субкапсуларна катаракта : Оваа катаракта се развива под капсулата на леќата, често на задниот дел од леќата. Тоа може да биде предизвикано од фактори како што се дијабетес, употреба на кортикостероиди и други.

Третман на катаракта
Во моментов не постои третман или лек за катаракта што може ефикасно да ја отстрани катарактата без операција. Кога катарактата ќе достигне точка каде што значително го попречува видот и секојдневните активности, хируршко отстранување на заматената леќа и нејзина замена со вештачка леќа е најефективната опција.
Важно е да се напомене дека во моментов не постојат офталмолошки капки кои можат ефикасно да ја „лекуваат“ или директно да ја отстранат катарактата.

Сепак, постојат капки за очи кои понекогаш се нарекуваат „капки за катаракта“ кои содржат голем број хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на целокупното здравје на очите и да го забават развојот на катаракта.

Важно е да имате реални очекувања и да разберете дека овие капки нема да ја отстранат постојната катаракта, туку може да имаат корисен ефект врз здравјето на вашите очи воопшто.

Операција на катаракта
Операцијата на катаракта е медицинска процедура која се користи за отстранување на заматената леќа на окото и замена со вештачка леќа за подобрување на видот. Оваа хируршка процедура често се изведува кога катарактата значително го попречува видот и влијае на секојдневните активности.
Веруваме дека многу пациенти се заинтересирани за тоа како се изведува операцијата на катаракта и дали процесот е болен.

Операцијата е целосно безболна , обично се изведува под локална анестезија, со што се спречува болка и непријатност за време на постапката. Пациентот останува буден за време на операцијата, но не чувствува болка.

Едно од честите прашања е колку долго трае закрепнувањето по операцијата на катаракта ?

Со оглед на тоа што операцијата на катаракта е завршена без конци, закрепнувањето е повеќе од брзо и трае само неколку недели.

Покрај тоа, самата операција трае многу малку време – обично 15-30 минути, а повеќето пациенти се отпуштаат дома истиот ден.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име