Дома Живот Каснување од куче, што треба да направите?

Каснување од куче, што треба да направите?

597
0

Каснување од куче, особено куче скитник, е нешто со кое често се среќаваат општите лекари.

За жал, колку и да сме љубители на кучиња, мораме да признаеме дека овие каснувања воопшто не се наивни.

Особено ако во нападот биле вклучени неколку кучиња.

Зошто се појавуваат каснувања од куче?

За жал, ова е прашање на кое нема да можеме да дадеме дефинитивен одговор.

Може да се каже дека одредени раси на кучиња се поопасни од другите, но не со сигурност.

Да речеме за ротвајлери, питбул териери, стафорд и важи мислењето дека се поопасни од другите кучиња, но повторно може да зависи како се однесуваат луѓето со нив, како се дресирани, колку години имаат итн.

Од друга страна, најголем број каснувања предизвикуваат кучињата скитници кои се мешани раси.

Каснувањата на овие кучиња се многу често подмолни, ненадејни и проследени со бегство на кучето.

Пациентите често имаат впечаток дека можеби тоа куче му се докажувало на остатокот од глутницата, но никогаш нема да дознаеме.

Она што е сигурно е дека постојат неколку совети што треба да ги следите за да ја минимизирате веројатноста да бидете каснети:

Не приоѓајте на непознати кучиња или глутница кучиња,

Кучињата можат да препознаат страв, не бегајте од нив, тие ќе го разбудат чувството на ловецот и ќе ве следат, тие се всушност побрзи од нас.

Кучињата кои ќе се најдат во неволја и опасност природно ќе се бранат и ќе каснат.

Не му приоѓајте на куче кое јаде, спие или се грижи за своите кученца, кога го правите тоа, го загрозувате и се претворате во негова конкуренција.

Ако ви се чини дека куче ќе ве касне, застанете, замрзнете и не гледајте го директно во очи, ставете нешто пред вас (чанта, чадор, шише, јакна…).

Какви се раните од каснување од куче?

Раните од каснување од куче може да варираат од мали абразии до големи оштетувања на кожата, ткивото и коските.

За жал, овој вид на повреда може да биде опасен по живот, како од самата повреда, така и од инфекција која може да се појави подоцна.

Инфекциите на таквите рани се чести поради бактерискиот состав кој се наоѓа во устата на кучето.

Постои и ризик од тетанус и поретко беснило.

Каснувањето на кучето е болно, бидејќи со стискање на вилиците удира и во околното ткиво, што може да предизвика болка која трае неколку дена.

Што треба да направите ако ве касне куче?

Важно е пред се да се одбраните од кучето и да се уверите дека кучето го нема.

Откако ќе ве каснат, засолнете се на место каде што има многу луѓе и побарајте помош.

Исплакнете ја раната со многу вода, ако е можно, измијте ја со сапун и вода.

Дезинфицирајте ја раната со средство за дезинфекција како алкохол,

Заштитете ја раната со стерилна крпа или нешто друго стерилно,

Ако обилно крварите, цврсто притиснете ја раната со која било чиста крпа. Во првиот момент најважно е да се запре крварењето,

Контактирајте со најблискиот лекар или службата за итна помош.

Медицинскиот персонал ќе го преземе лекувањето на раната што ја имате. Она што е важно е дека веројатно ќе треба:

Добијте заштита од тетанус или проверете дали веќе сте ја примиле,

Земете антибиотик кој ќе мора да го пиете бидејќи постои можност да развиете инфекција на раната,

Веројатно ќе примите некои лекови против болки за време на терапијата, бидејќи таквите рани честопати се многу болни долго време,

Мора да посетите епидемиолог за преглед.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име