Дома Здравје Кардиохирург советува: Аспиринот како прва помош за срцев удар

Кардиохирург советува: Аспиринот како прва помош за срцев удар

4539
0

Кардиохирург советува: Аспиринот како прва помош за срцев удар

Др. Џереми Лондон, познат кардиолог и кардиохирург, често одговара на прашања од своите пациенти преку платформата TikTok. Едно од најчестите прашања што му се поставува е зошто препорачува земање аспирин во случај на срцев удар.

Зошто да земате аспирин?

Срцев удар е резултат на блокирање на протокот на крв во крвниот сад, што доведува до прекин на протокот на крв во срцевиот мускул. Овој прекин може да предизвика сериозно оштетување на мускулите. д-р. Лондон објаснува дека земањето аспирин може да го намали ризикот од дополнителни блокади и да го ублажи оштетувањето на срцето. Се препорачува лицето кое има симптоми на срцев удар веднаш да се јави на брза помош и да џвака 325 mg аспирин, што може да ги зголеми шансите за преживување.

Препознавање на симптомите на срцев удар

Срцевиот удар може да има различни симптоми, од благи до тешки, а понекогаш и без никакви симптоми. Вообичаени симптоми на срцев удар вклучуваат:

Болка во градите: Чувство на притисок, тежина, стегање или стискање во градите или под градната коска што трае повеќе од неколку минути или се повторува.

Непријатност во горниот дел од телото: Болка која се шири на рамото, раката (обично лево), грбот, вратот, вилицата, забите или горниот дел на стомакот.

Ладна пот

Замор

Гадење или стомачни тегоби: Срцевиот удар често се смета за варење или горушица.

Вртоглавица или ненадејна вртоглавица

Тешко дишење

Брзо или неправилно чукање на срцето (палпитации)

Интензивни чувства на вознемиреност

Несоница

Срцеви удари кај жените

Симптомите на срцев удар може да бидат различни кај мажите и жените. Додека болката во градите е најчестиот симптом кај двата пола, жените често доживуваат и други симптоми:

Непријатен притисок, стегање или болка во центарот на градниот кош

Болка или непријатност во едната или двете раце, вратот, рамената, горниот дел од грбот, вилицата или стомакот

Скратен здив со или без непријатност во градите

Ладна пот, вртоглавица

Гадење и/или повраќање

Цревни непријатности (варење)

Невообичаен замор

Проблеми со спиењето

Тивко срцев удар

Тивкиот срцев удар, како што сугерира името, се случува без очигледни симптоми како што се вртоглавица, забрзано чукање на срцето, проблеми со дишењето и анксиозност. Овој тип на срцев удар може да биде тешко да се препознае бидејќи се случува без предупредување.

Кога да побарате медицинска помош?

Најдобро време за лекување на срцеви заболувања е во рок од еден или два часа по почетокот на симптомите. Колку подолго чекате, толку е поголемо оштетувањето на срцето и помали шансите за успешно лекување. Ако почувствувате некој од горенаведените симптоми, веднаш побарајте лекарска помош.

Препознавањето на симптомите и брзото реагирање може значително да ги зголеми шансите за преживување и да го намали оштетувањето на срцето. Затоа е важно да бидете информирани и подготвени, бидејќи срцев удар може да се случи секому во секое време.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име