Дома Здравје КАРДИОЛОГ ОТКРИ КОГА ДА СЕ СТАВИ ХОЛТЕР ЗА ПРИТИСОК А КОГА ЗА...

КАРДИОЛОГ ОТКРИ КОГА ДА СЕ СТАВИ ХОЛТЕР ЗА ПРИТИСОК А КОГА ЗА СРЦЕТО: Златен стандард во дијагнозата на срцеви заболувања

335
0

КАРДИОЛОГ ОТКРИ КОГА ДА СЕ СТАВИ ХОЛТЕР ЗА ПРИТИСОК А КОГА ЗА СРЦЕТО: Златен стандард во дијагнозата на срцеви заболувања

Холтер мониторингот е неинвазивна дијагностичка метода која го следи отчукувањата на срцето на пациентот за различни промени, но и ги евидентира вредностите на крвниот притисок во одреден временски период. Ја прашавме д-р Милијана Балевиќ, кардиолог во Заводот за кардиоваскуларни болести „Дедиње“, во кои случаи пациентите треба да имаат холтер монитор за крвен притисок и кога се препорачува холтер ЕКГ.

  • Холтер артерискиот притисок е модерна метода во кардиоваскуларната медицина. Го мери артерискиот притисок во одредени временски интервали во текот на 24 часа (во текот на денот артерискиот притисок се мери на секои 15 минути, во текот на ноќта на секои 30 минути). Имајќи предвид дека на артерискиот притисок влијаат и емоционалниот и физичкиот стрес, временските услови, исхраната (солена исхрана), консумирањето тутун и алкохол итн., а Холтер-мониторингот може да се користи за да се процени како овие фактори влијаат на осцилации на артерискиот притисок. Затоа, со оваа метода се оценуваат дневните и ноќните варијации на артерискиот притисок, факторите на провокација (пациентот пополнува дневник за активности), како и контролата на ефектот на лекот што го користи пациентот за лекување на артериска хипертензија – Др. објаснува Балевиќ.

Овој тип на холтер (24 часовен холтер артериски притисок) се препорачува за пациенти кои имаат:

гранични варијации во артерискиот притисок (што би барало третман)

категорија на пациенти кои немаат соодветен одговор на терапијата со артериска хипертензија

оние кои имаат вртоглавица, несвестица или кризи на свеста

Холтер ЕКГ мониторинг

Холтер ЕКГ мониторингот, вели д-р Балевиќ, е и дијагностичка метода во кардиологијата која овозможува електрокардиографско следење во подолг временски период, со нормална активност на пациентот.

  • Со овој метод на електрокардиографско следење се проценува регуларноста и брзината на срцевиот ритам, промените во спроводливоста на срцето, што дополнително води кон проценка на кардиоваскуларниот ризик кај пациентите.

Холтер ЕКГ мониторинг се препорачува за пациенти кои:

имаат палпитација во срцето

брзо и/или неправилно чукање на срцето

криза на свеста

вртоглавица

несвестица

болка во градите

кај пациенти со фактори на ризик

кај оние кои веќе имаат вграден постојан водич за срцев ритам (pace macer) како контрола на неговото работење

во диференцијалната дијагноза на невровегетативната патологија

Кое следење лекарот ќе го советува пациентот е индивидуална работа и зависи од клиничката слика.

Зошто холтерот е толку важен во дијагнозата на срцевите заболувања и што може да ни покаже?

  • Холтер на артерискиот притисок е важен, бидејќи со овој метод на испитување можеме да откриеме латентно покачени вредности на артерискиот притисок (кај оние пациенти кои ги поднесуваат овие покачени вредности без никакви проблеми), можеме да го оцениме ефектот на лекот, да се утврди дозата на лекот или, од друга страна, да се исклучи постоењето на артериска хипертензија. Сето ова ги спречува компликациите предизвикани од постојано покачен артериски притисок како што се миокарден инфаркт, цереброваскуларен инсулт (мозочен удар), оштетување на целните органи или смрт.

Холтерот за крвниот притисок е незаменлив во дијагнозата и следењето на хипертензијата.

Холтер ЕКГ мониторингот овозможува, пред сè, дијагностицирање на најсериозните нарушувања на ритамот и спроводливоста во срцевата работа, како и адекватен терапевтски пристап во нивното лекување.

  • Така, со примена на 24-часовен Холтер ЕКГ мониторинг се откриваат патолошки нарушувања во 60 отсто од случаите, четиридневниот Холтер открива патолошки настани во 90 отсто од случаите, додека седумдневниот Холтер ЕКГ открива патолошки настани во дури 98 отсто од случаите.

Дали холтерот обично се носи 24 и 48 часа или понекогаш мора да биде подолг?

  • Индикацијата за носење на ЕКГ-мониторинг холтер и должината на неговото носење ја одредува лекарот. Може да се носи и 24 и 48 часа, а може да се носи и седум дена, се е индивидуално. Во Заводот за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“ имаме телеметриски центар и можност за примена на телеметриски мониторинг со помош на адекватен систем кој го следи моменталниот ЕКГ рекорд, пулсот, артерискиот притисок, бројот на респирации во минута, периферната крв. заситеност со кислород, телесна температура и положба на телото во вселената. Со притискање на копчето SOS кое се наоѓа на телото на уредот, пациентот го означува периодот на појава на одредени симптоми или влошување на состојбата и генерира црвен аларм во телеметрискиот центар.

Со овој метод информациите за споменатите параметри се пренесуваат на серверот на нашиот Институт, се испраќаат континуирано, во реално време, со што се обезбедува навремена реакција на медицинскиот персонал на промените во клиничката состојба на пациентот и корекција на препишаната терапија.

Совети за носење Холтер

Редовно да ја земате наведената терапија

За водење дневник на активности (дава попрецизен резултат на Холтер)

За прилагодување на облеката додека носите оглавник

За да избегнете поголем физички напор додека носите холтер

Сите детални упатства во врска со употребата на холтерот на пациентот му ги дава медицинската сестра

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име