Дома Здравје Како студеното време влијае на крвниот притисок

Како студеното време влијае на крвниот притисок

2571
0

Како студеното време влијае на крвниот притисок
Времето има големо влијание врз здравјето, особено на нивото на крвниот притисок.


Во последните години сме сведоци на нагли временски промени. Сезоните се менуваат без преодни периоди, а дневните температури понекогаш се разликуваат и до 15 степени. Овие временски услови имаат големо влијание врз здравјето, особено на нивото на крвниот притисок.

Студот делува на стеснување на крвните садови, и периферните и крвните садови кои го хранат срцевиот мускул и затоа може да биде една од причините за влошување на коронарната болест, а може да доведе и до срцев удар.

Тоа влијае и на крвните садови на мозокот, па може да биде причина за мозочен удар.

Студеното време може да доведе до егзацербација на хроничен опструктивен бронхитис или астма, додека топлото и влажно време не е добро за белодробните пациенти.

Ниските температури ја зголемуваат вредноста на крвниот притисок бидејќи доаѓа до вазоконстрикција на крвните садови, односно стеснување на крвните садови“, изјави таа за спецификацијата на City Magazine. д-р Славица Илиќ.

Во помала или поголема мера, сите реагираат на временските флуктуации, но најмногу страдаат хроничните пациенти. И покрај редовното спроведување на пропишаната терапија, симптомите на основната болест се интензивираат, а метеоропатските тегоби се поизразени кај жените во менопауза.

„Доколку организмот на здрава личност бурно реагира на промената на времето, се препорачува детален лекарски преглед за да се утврди дали тоа е почеток на болеста“, советува докторот и додава дека „за да се спречи нагла промена на крвниот притисок кога ќе дојде постудениот период, пациентите треба да си одберат, лекарот ја зголемува дозата на антихипертензиви, а со тоа болеста може да се држи под контрола“.

Исто така, доколку често се случува притисокот премногу да ви падне и да падне под нормалата, тоа е знак да побарате лекарска помош, бидејќи во тој случај е неопходно да се промени терапијата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име