Дома Живот Како се ракувате, силно или лабаво? РАЦИТЕ кажуваат за нас

Како се ракувате, силно или лабаво? РАЦИТЕ кажуваат за нас

559
0

Како се ракувате, силно или лабаво? РАЦИТЕ кажуваат за нас што сакаме да МОЛЧИМЕ, можеме да почувствуваме страв, но и неискреност.

Рацете се органот со кој ракуваме, го фаќаме и примаме, го негуваме, милуваме и правиме многу други работи.

А знаете ли дека не постојат две идентични раце на светот и дека токму овој факт криминолозите го користат за утврдување на идентитетот користејќи отпечатоци од прсти? Рацете откриваат и многу за нашиот карактер, односот кон животот и скриените чувства.

Впечатливата искреност на рацете и нивната кожа ја користиме во психотерапијата, кога за време на сеансите ја мериме и набљудуваме отпорноста на кожата. Особено во критичните фази, се исплати да се разговара директно со кожата на пациентот бидејќи неговите одговори се понепосредни и имаат помалку резерви.

Додека сопственикот се уште изгледа совршено добро, неговите тупаници можеби веќе покажуваат голема доза на возбуда за која тој сè уште не е свесен. Затоа, кожата на рацете е таа што ги соопштува најсуштинските работи од длабочините на душата – пишува д-р Ридигер Далке, познат психотерапевт, во својата книга „Болеста како говор на душата“ и објаснува што сите наши раце кажи за нас.

Тие се повеќе искрени отколку изговорените зборови
Во невербалната комуникација, според д-р Далке, рацете се сигурни како устата и се многу поискрени од говорната содржина.

Дури и нивната температура не води до важни заклучоци. Топлите раце ја изразуваат желбата за контакт, тие доаѓаат од срцето, како и крвта што ги загрева.

Спротивно на тоа, студените раце зборуваат за далечина. Имено, тие не се добро крвави и откриваат дека нивниот сопственик е воздржан со својата витална енергија и не е отворен за средба. Студените, испотени раце се придружени со страв. Ако е покриен со ладна пот, човекот чувствува мачнина наместо комуникативна.
Кога се силни, и луѓето се силни.

Диетата на ПОЗНАТ НУРИЦИОНИСТ носи сигурни резултати:


Силните раце, кои се доброкрвни и имаат цврсто стисок при поздравувањето, изневеруваат личност која е навикната да прифаќа работа и да си го зема животот во свои раце.

Од друга страна, има и тупаници кои ни остануваат во рака кога се поздравуваме. Тој образец на жалосната врба сака да каже: „Со мене можеш да правиш што сакаш, јас немам претензии за живот“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име