Дома Здравје Како правилно да го измерите пулсот и што кажува тој за вашето...

Како правилно да го измерите пулсот и што кажува тој за вашето здравје?

2264
0

Како правилно да го измерите пулсот и што кажува тој за вашето здравје?

Кога пулсот е исклучително бавен, тоа може да укаже на шок и внатрешно крварење, додека пребрзиот пулс укажува на висок крвен притисок и кардиоваскуларни проблеми.

Пулсот, фигуративно кажано, е резултат на проширување на артериите . Тие се шират поради зголемен притисок врз еластичните ѕидови на артериите секој пат кога срцето чука. Пулсирањето најдобро се регистрира и чувствува во одредени точки на телото каде што поголемите артерии се наоѓаат веднаш под кожата – на зглобот и на вратот.

Пулсот најлесно се регистрира и мери на неколку точки

Ако одлучите да го измерите на вратот, само нежно притиснете два прста на мекиот жлеб од двете страни на душникот. Тоа се точки кои минуваат низ една од каротидните артерии, главните артерии кои водат од срцето до главата. Пулсот измерен на зглобот се нарекува радијален, а постапката е следна:

  • Свртете ја едната рака кон дланката на другата рака
  • Врвовите на прстите од другата рака ставете ги нежно во жлебот на подлактицата, под наборот на зглобот и околу еден сантиметар од основата на палецот
  • Ако сте го направиле тоа правилно , треба да го почувствувате чукањето на срцето

Најсигурен е часовникот со втора рака

Кога ќе најдете пулс, броете ги отчукувањата за една минута или 30 секунди, но задолжително користете часовник, не импровизирајте. Вашиот пулс треба да биде помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута (bpm). Општо земено, луѓето со подобра физичка подготвеност ќе имаат побавни отчукувања на срцето од оние кои вежбаат помалку. На пример, спортистите може да имаат пулс во мирување од само 40 до 60 отчукувања во минута. Сепак, нормално е отчукувањата на срцето да флуктуираат како одговор на движење, активност, вежбање, анксиозност, возбуда и страв.

Ако измерите сериозни отстапувања, задолжително посетете лекар

Ако чувствувате дека вашето срце чука без ритам или со нездрава брзина од помалку од 40 отчукувања во минута или над 120 отчукувања во минута, што може да се почувствува за време на мерењето, задолжително разговарајте со вашиот лекар. Овие состојби не треба да се занемарат и треба да се третираат со претпазливост. Од друга страна, ако од време на време чувствувате дека вашето срце „прескокнува“ или додава неколку, не треба да се грижите. Дополнителен отчук се нарекува ектопичен отчук и обично не бара никакви тестови или третман.

Меѓутоа, ако ектопични отчукувања се појавуваат често и ве прават да се чувствувате вознемирени, посетете го вашиот лекар кој најверојатно ќе препорача да носите монитор за отчукувањата на срцето.

Брадикардијата и тахикардијата бараат мониторинг и третман

Брадикардија се дијагностицира кај луѓе чиј пулс е помал од 60 отчукувања во минута и се јавува главно како резултат на нарушувања на спиењето, нарушувања на автономниот систем, зголемен притисок во церебралните комори, како резултат на земање одредени бета-блокатори , почетокот од срцев удар, намалена функција на тироидната жлезда…

Од друга страна е тахикардија , состојба поврзана со отчукувањата на срцето повисоки од 100 отчукувања во минута. Се предизвикуваат некои болести, како хипертироидизам, намален крвен притисок, покачена телесна температура, анемија, крварење, разни инфекции, недостаток на кислород, срцева слабост, воспаление на срцевиот мускул, пушење, земање атропин, но и псеудоефедрин, кој се наоѓа во капки за нос.

И брадикардијата и тахикардијата може јасно да се дијагностицираат со монитор на срцевиот ритам, но причината не може да се открие, па затоа е неопходно да се консултира лекар.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име