Дома Психолошки совети Како да се ослободите од НЕРВОЗАТА за МИНУТА? – ПРОБАЈТЕ ја оваа...

Како да се ослободите од НЕРВОЗАТА за МИНУТА? – ПРОБАЈТЕ ја оваа техника

644
0

Некои луѓе многу добро ги препознаваат своите емоции и ги смируваат. Трети, пак, имаат малку повеќе мака да ја надминат нервозата.

Дали сте можеби еден од оние луѓе на кои им е тешко да се справат со непријатните чувства? Можеби се повлекувате во себе или се прејадувате? Можеби избравте да се нурнете во дигиталниот свет и безумно да губите часови на социјалните мрежи?

Но, со тоа што се однесувате, едноставно ги игнорирате вашите проблеми. Ако не ги ослободите вашите негативни чувства, тие остануваат во вас и на крајот може да се манифестираат како болест – и психички и физички.

Значи, клучот е да се најде начин да се ослободите од стресот што е можно побрзо, за да немате долгорочни последици поради негрижата за вашата благосостојба. Во тоа може да ви помогне следнава техника.

Тоа е метод што некои го нарекуваат „кундалини“ медитација. Поентата е да ги „размрдате“ сите ваши негативни чувства од телото, но буквално!

Оваа техника е забележана и во природата. Дали некогаш сте виделе животно да се истресува по нападот од друго животно или стресна ситуација? Како со тој гест да сакаат да ги истресат непријатните чувства и несреќи и да продолжат со вообичаените активности. Многу слична техника работи кај луѓето.

Непријатните чувства можете да ги „размрдате“ на следниот начин:

Поставете го тајмерот за една минута,

Бидете во стоечка положба, опуштете ги рамената и затворете ги очите,

Почнете да го тресете телото. Не се ограничувајте, не размислувајте како изгледате. Само опуштете се и протресете го вашето тело,

Направете го ова една минута, а потоа останете во истата положба уште неколку моменти со затворени очи и размислете како се чувствувате во моментов. Дали сте поопуштени отколку порано?

Луѓето имале позитивни искуства со оваа техника за релаксација, па затоа се советува да ја користите секогаш кога сте депресивни или под стрес.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име