Дома Здравје Како да препознаете воспаление на слепо црево?

Како да препознаете воспаление на слепо црево?

488
0

Како да препознаете воспаление на слепо црево?

Апендицитисот или воспалението на слепото црево е многу важно да се препознае навреме бидејќи може да пукне доколку не се отстрани во рок од неколку дена. Затоа е многу важно да ги знаете симптомите на апендицитисот.

Апендиксот се наоѓа на десната страна во долниот дел на стомакот. Општа слабост, сува уста, повраќање и силна болка во стомакот се само некои од симптомите кои укажуваат на воспаление на слепото црево. Сепак, апендицитисот е многу тешко да се одреди самостојно бидејќи може да се маскира како други болести и затоа е неопходна посета на лекар. Ако не се лекува, апендиксот може да пукне, ослободувајќи бактерии и гној во абдоминалната празнина, што може да има фатални последици.

Симптоми на апендицитис: Што е апендицитис?

Апендицитисот е хронична форма на воспаление на слепото црево . Претходно, слепото црево се сметаше за остаток од системот на органи за варење, а моментално се смета за орган на имунолошкиот систем. Апендицитисот бара итна операција.

Причини за апендицитис?

Не постои единствена причина за апендицитис. Постојат неколку можни причини зошто се случува воспаление:

Исхрана
Во земјите каде што луѓето консумираат диета со високо ниво на растителни влакна, ова воспаление е многу поретко. Од друга страна, во регионите каде што често се консумира месо, почесто се јавува воспаление.

Блокада во слепото црево предизвикана од фекални камења или паразити

Вирусна инфекција

Воспалителни заболувања на меките ткива, коските или органите

Психоемоционален и физички стрес

Симптоми на апендицитис

Абдоминална болка
Ова е најкарактеристичен симптом, но е проблематичен бидејќи болката нема јасно место. Најмногу се чувствува во десниот долен дел на стомакот, што може да се влоши при одење и потпирање на десната нога. Но, болката може да се појави и во горниот дел на стомакот, а потоа да се премести на десната половина. Болката може да се прошири на целиот стомак, а потоа да се локализира во пределот на слепото црево. Болката постепено се зголемува со врвот на болката 2-3 часа по почетокот на симптомите.

Симптоми на дигестивниот систем
Губење на апетит, гадење, повраќање со храна, сок од желудник или жолчка, исто така, може да бидат симптоми на апендицитис. Може да се појават и запек и дијареа.

Треска
Температурата на телото може да се зголеми 3-4 часа по почетокот на симптомите и често е придружена со треска.

Општа слабост
Пациентот може да почувствува општа слабост, сува уста и забрзано чукање на срцето.

Доколку ги почувствувате овие симптоми, задолжително посетете лекар!

Што не треба да правите ако се сомневате во апендицитис?

Ако ги забележите овие симптоми, не земајте лекови против болки. Исто така, не земајте храна и течности бидејќи во случај на операција , стомакот мора да биде празен. Исто така, не останувајте на директна сончева светлина и никогаш не ставајте ништо топло на стомакот. Високите температури ќе го зголемат воспалението, затоа избегнувајте топли бањи, парни бањи и сауни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име