Дома Здравје Како да препознаете ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ ВО КРВТА? Овој ЗНАК ВО НОЗЕТЕ укажува...

Како да препознаете ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ ВО КРВТА? Овој ЗНАК ВО НОЗЕТЕ укажува дека премногу маснотии се таложат во артериите

1194
0

Како да препознаете ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ ВО КРВТА? Овој ЗНАК ВО НОЗЕТЕ укажува дека премногу маснотии се таложат во артериите

Ако сте го забележале овој симптом, задолжително разговарајте со вашиот лекар по избор за да може да ве упати на дополнителни тестови.


Зголеменото ниво на холестерол е еден од маркерите дека не е сè совршено во кардиоваскуларниот систем – научно е докажано дека го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, поради што е многу важно да се држи под контрола.

Холестеролот е восочна супстанца која е неопходна за нормално функционирање на телото, бидејќи е структурен елемент на клеточните и интрацелуларните мембрани. Има многу специфични улоги, како синтеза на жолчни киселини во хепатоцитите, а учествува и во производството на хормони, работата на дигестивниот тракт итн.

Сепак, неопходно е да остане во нормални граници – ако е покачено, тоа не е добра вест.


Од друга страна, холестеролот често се нарекува „тивок убиец“ бидејќи не може да предизвика никакви симптоми и може да се открие само по тестови на крвта. Многу опасен е ЛДЛ холестеролот, кој често се нарекува „лош“ и кој го зголемува ризикот од срцеви проблеми и мозочни удари.


Како да препознаете висок холестерол?

Постојат неколку симптоми кои би можеле да укажуваат на покачено ниво на холестерол во крвта , а британски Експрес пишува дека еден индикатор во пределот на ногата често е знак дека нешто не е во ред.

Кога артериите содржат премногу холестерол, тие можат да станат тврди и крути, тврди престижната американска клиника Кливленд , што дополнително може да го наруши протокот на крв во нозете.

Ова може да биде првиот симптом и оваа нарушена циркулација понекогаш може да доведе до состојба позната како периферна артериска болест . На ова претходно предупреди и Британската национална здравствена служба (NHS).
– Симптомите на заболување на периферните артерии може да вклучуваат губење на влакна на нозете, вкочанетост или слабост во нозете и побавен раст на ноктите – истакнува НХС.


Иако оваа состојба сама по себе не е фатална, може да биде знак дека има блокади во телото кои можат да имаат фатални последици. Првиот показател за заболување на периферните артерии е чувството познато како интермитентна клаудикација , односно мускулна болка која се јавува кога сте активни и престанува кога одмарате, се наведува на официјалната веб-страница на Клиниката во Кливленд.

Исто така, се наведува дека интермитентна клаудикација е забележана поради следниве симптоми:

болката
грчеви
непријатност

Понекогаш овие знаци на болеста се толку интензивни што можат да се мешаат дури и со одење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име