Дома Здравје Како да препознаете венска тромбоза?

Како да препознаете венска тромбоза?

1138
0

Како да препознаете венска тромбоза?

Венската тромбоза е честа состојба и често е компликација што се јавува на позадината на други болести. Симптомите на венска тромбоза лесно се забележуваат и никогаш не треба да се игнорираат.
Создавањето на згрутчување на крвта во вените може да има многу сериозни последици.

Затоа, доколку забележите болка и оток на одредена област, промена на бојата и температурата на кожата, мора брзо да реагирате. Третманите се претежно едноставни со лекови, а во посериозни ситуации потребни се поинвазивни методи.
Симптоми на венска тромбоза: што е тоа?


Венската тромбоза е формирање на згрутчување на крвта што го блокира протокот на крв низ вените . Ова може да се случи поради забавување на венскиот одлив, нарушувања на згрутчувањето на крвта или како резултат на оштетување на венските ѕидови.

Многу често, венската тромбоза се развива како компликација на хроничен проблем со протокот на крв. Најопасна форма е пловечката тромбоза, бидејќи во овој случај згрутчувањето на крвта патува низ телото и може да има фатални последици. Покрај тоа, пациентите со венска тромбоза имаат висок ризик од инвалидитет.


Венска тромбоза: Видови
Видовите на тромбоза може да се разликуваат во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта:
миграциона тромбоза,
тромб после инјектирање,
површна венска тромбоза,
длабока венска тромбоза.


Врз основа на поврзаноста на тромбот со венскиот ѕид:
оклузивен (блокирачки),
ѕид,
лебдечки,
измешани.


Згрутчување може да се формира во системот на долната или горната вена кава, како и во синусите на помалите крвни садови.


Кои се симптомите на венска тромбоза?
Тромбозата на површните вени се манифестира со болни области во пределот на згрутчувањето и задебелување на крвниот сад. Прекумерна крв и оток се собираат во близина на местото на блокадата. При притискање на прст на вена со згрутчување, пациентот чувствува болка.

Со длабока венска тромбоза, може да има ненадејна болка во екстремитетите која станува посилна при физичка активност. По некое време, областа под згрутчувањето на крвта отекува, а кожата добива синкава нијанса. Лицето ќе почувствува болка во проблематичниот екстремитет.

Исто така, при додавање, во одреден дел се открива зголемување на телесната температура. Приближно 2-3 дена, јасно е видлива мрежа од проширени венски садови низ кои се јавува делумен одлив на крв.
Кај некои пациенти, тромбозата е асимптоматска, бидејќи крвта тече низ садовите што комуницираат. Мрежа од зголемени вени во пределот на стомакот или во пределот на зглобовите на колкот, бутовите и нозете може да укаже на затнување на длабоките вени.


Причини за венска тромбоза
Формирањето на згрутчување на крвта предизвикува:
оштетување на внатрешниот васкуларен ѕид,
проблеми со коагулацијата на крвта,
стагнација на крв.


Исто така, одредени ситуации и навики можат да ги зголемат шансите за развој на згрутчување на крвта:
операции,
повреди,
породувањето,
седентарен начин на живот,
земање орални контрацептиви,
дебелината,
кардиоваскуларни заболувања.

Зошто се јавува губење на слухот?

Третман на тромбоза
Терапијата со тромбоза се фокусира на елиминирање на згрутчувањето на крвта и неговата причина. Исто така, нормалната циркулација на крвта е воспоставена во погодената област. Ако постои висок ризик од миграција на згрутчување, се врши операција.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име