Дома Родители и деца Како да му помогнете на детето да прозбори ПОБРЗО? Слушајте ги СОВЕТИТЕ...

Како да му помогнете на детето да прозбори ПОБРЗО? Слушајте ги СОВЕТИТЕ на експертите

693
0

Како да му помогнете на детето да прозбори ПОБРЗО? Слушајте ги СОВЕТИТЕ на експертите

Родителите честопати се соочуваат со проблеми кога детето треба да зборува и прави ненамерни грешки кои му се враќаат на детето.

Понекогаш е потребен труд и труд за да го натерате детето да зборува, но понекогаш не е така лесно. Експерт за говор им дал важен совет на родителите како да му помогнат на своето дете да научи зборови, предупредувајќи дека постои една навика што треба да се избегнува бидејќи може да го запре напредокот.

Гледањето на малите како постигнуваат нови цели е една од највозбудливите работи во воспитувањето на децата.

Многу родители се грижат за говорот на децата, а експерт за говор на „ТикТок“ сподели објава во која објаснува зошто одреден начин на кој го поттикнувате вашето дете да зборува може да направи повеќе штета отколку добро, пишува „Мирор“.

„Дали знаевте дека нашите природни инстинкти кога разговараме со децата често ја попречуваат нивната способност брзо да научат многу зборови?“, вели Моира, логопед и мајка на две деца.

Моира објасни дека охрабрувањето на децата да кажат одредени зборови го зголемува притисокот и може да го попречи напредокот. Пример за ова е зборот -мама.

„Многу е помала веројатноста дека детето ќе каже збор кога ќе го побарате тоа. Кога само велиме „кажи го овој збор“, тоа е надвор од контекст, без значење – децата најдобро ги учат зборовите кога им се значајни. “ изјави Моира.

Наместо тоа, експертот ги охрабрува родителите да користат зборови кои сакаат нивното дете да ги слуша постојано и во вистински контекст: „кренете ја вашата слатка рака“, „допрете го лицето“ и слично.

Друг важен совет за кој експертите велат дека ќе му помогне на јазикот на вашето дете да „експлодира“ е да престанете да го употребувате детскиот (бебешкиот говор) разговор.

„Постои разлика помеѓу говорот наменет за деца, а тоа е оној пеачки глас со многу кревање и паѓање во интонација и бебешкиот говор, кој е намерна погрешна артикулација на звуците за да звучи како да сте дете“, рече Моира. .

Исто така, Моира вели дека, кога децата за прв пат правилно изговараат збор, родителите не само што треба да ги фалат, туку и да го прошират разговорот.

„Кога детето ќе каже „камион“, вие велите: „Да, камион! Син камион. Тоа е голем син камион. Збогум, камион“, објасни Моира.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име