Дома Живот КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ НЕКОЈ Е ИСКРЕН ПРИЈАТЕЛ ИЛИ САМО ЛИЦЕМЕР: Овој...

КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ НЕКОЈ Е ИСКРЕН ПРИЈАТЕЛ ИЛИ САМО ЛИЦЕМЕР: Овој метод секогаш го користел Владета Јеротиќ

947
0

КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ НЕКОЈ Е ИСКРЕН ПРИЈАТЕЛ ИЛИ САМО ЛИЦЕМЕР: Овој метод секогаш го користел Владета Јеротиќ

Познатиот Владета Јеротиќ со едноставен пример покажа какви луѓе ни се потребни во животот, а кои секогаш треба да ги избегнуваме.

Познатиот српски психијатар, филозоф, теолог и писател Владета Јеротиќ (1924-2018) со својата работа и знаење остави длабока трага на повеќе области. Познатиот академик се стекнал со медицинско образование, а потоа се фокусирал на психијатрија. Неговата стручност и посветеност на пациентите го направија познат лекар и учител.

Сепак, интересот на Јеротиќ бил многу поширок од медицината и тој се посветил на проучување на религијата и филозофијата. Неговите дела допираат теми како што се развојот, моралот, слободата и смислата на животот. Неговата мудрост и интроспекција ги освоија читателите ширум светот.


Тој беше одличен и како предавач, а неговите проповеди и денес инспирираат и охрабруваат многумина. Тој беше отворен за разговори за животните прашања и ги охрабруваше луѓето да тргнат на внатрешно патување на самооткривање. Тој често зборуваше на предавања, како и во неговите книги, за меѓучовечките односи, односите меѓу партнерите, бракот, родителството и пријателствата.

Кога бараме пријатели, често се потпираме на фактот дека имаме слични интереси, дека тие се добри луѓе, дека имаме заеднички визии, дека ова е некој на кој можеме да се потпреме. Но, што се случува кога пријателот ќе ни ја посочи грешката? Па, како да реагираме?

Академик Владета Јеротиќ велеше: „Побарајте луѓе што ќе ве критикуваат праведно и што ќе ви кажат нешто што ќе ве запрепасти и ќе речете – „Благодарам.“; „Во право си, ќе видам како ќе го поправам.

Во ова може да се скрие и тест за пријателство. Вистинскиот пријател е искрен, тоа е врска во која нема маски или изговори, па нè потсетува легендарниот Јерориќ – „учиме од нашите непријатели, а не од пријателите“:

„Воопшто не сакаме да ги слушаме противниците. И тоа одамна го знаевте: учиме од нашите непријатели, а не од нашите пријатели. Па кој е твојот пријател? Другар ти е тој што ПРИВАТНО ти кажува: „Што ти се случи вчера што го кажа тоа? Што се случи со тебе што го направи тоа?” Овој друг пријател малку размислува, па вели: „Во право си, драга моја. Ти благодарам многу.” А ако бил само лажен пријател, ќе рече: „Можеш и ти да ми го кажеш тоа! Од денес повеќе не си мој пријател“. Еве тест за пријателство. Слушнете од пријател, ако се осмели да ви каже. Еден пријател се плаши да ви ја каже вистината во лице. Се плаши да не го изгуби пријателот. Па, тогаш ќе слушнеме некоја вистина за себе од непријателот. Се разбира, делумно, затоа што и тие претеруваат. Тоа е разбирливо“, заклучи тој.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име