Дома Живот Истражување најде лесен начин за подигнување на самодовербата во тешките животни периоди

Истражување најде лесен начин за подигнување на самодовербата во тешките животни периоди

378
0

Истражување најде лесен начин за подигнување на самодовербата во тешките животни периоди.

Животните неволји и проблеми никого не заобиколуваат. Но, понекогаш ни се чини дека за некои луѓе решавањето на ваквите проблеми е едноставно и полесно.

Оваа претпоставка стана предмет на проучување на научниците од Њујорк и Цирих, а резултатите покажаа дека тоа е така. Имено, некои луѓе се повешти и поснаодливи кога се во прашање проблемите и препреките кои животот ги поставува на тој пат. Но, зошто е тоа така и дали оваа вештина може да се научи?

На тоа прашање можеше да одговори тим од експерти, а одговорот беше објавен во форма на научен труд во медицинското списание Emotion. Еве што открија.

Која е тајната на успехот во решавањето на животните проблеми?

Научниците беа заинтересирани за тоа како некои луѓе ги решаваат сопствените проблеми поуспешно од другите. За да одговорат на ова прашање, тие проучувале колку испитаниците веруваат во себе и во своите способности, односно ја проучувале нивната самоефикасност.

Познато е дека само-ефикасноста значително влијае на менталното здравје и на нашето однесување, на нашите желби и животни цели. Така, самоефикасноста се поврзува и со решавање на животни препреки и проблеми. Во понатамошното истражување, истражувачите ги поделија субјектите во две групи.

Учесниците од првата група, пред да го решат проблемот, добија задача да се потсетат на сопствениот успех, на кој се исклучително горди. Членовите на втората група мораа да се присетат на еден убав настан кој не е поврзан со успехот и потоа да ја решат задачата. Поединците од првата група се покажаа подобри во решавањето на задачите, а научниците дојдоа до заклучок дека совршена алатка за развој на самоефикасност е потсетувањето на сопствените успеси.

Затоа, ако се најдете во моменти на безнадежност и ако сте убедени дека не можете да решите нешто, потсетете се на сите оние периоди кога сте успеале во некоја тешка задача. Тоа може да биде полагање испит, победа на нова работа, лични победи како преболување врска, редовен тренинг и слично.

Често забораваме да се издржуваме, а сеќавањето на сопствените победи е еден од начините на кои си велиме: „Јас можам да го направам тоа“. Затоа, во моментите на прескокнување на животните пречки, не размислувајте за црни исходи. Запомнете што сте направиле добро и бидете горди на себе.

Претходна објаваЧаша здравје: Сок од морков
Следна објава4 здравствени придобивки од диеталниот квасец и начини на кои можете да го користите во вашата исхрана

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име