Дома Здравје ИСТРАЖУВАЊЕ: Еве на која страна треба да спиете за подобро здравје на...

ИСТРАЖУВАЊЕ: Еве на која страна треба да спиете за подобро здравје на мозокот

1166
0

Без разлика дали спиете на грб, на страна или на стомак, вашата положба на спиење всушност може да влијае на здравјето на вашиот мозок.

Според британскиот невролог Тара Сварт, постои еден начин на спиење кој е подобар од другите. Главните работи за добра хигиена на сонот вклучуваат одење во кревет порано и редовно будење, бањање, магнезиум неколку пати неделно и малку ароматерапија.

Сварт исто така ја нагласува важноста на едноставниот трик за спиење за здравјето на мозокот – спиење на страна.

Таа забележува дека спиењето на страна е поефикасно за чистење на мозокот од токсините во текот на ноќта. Истражувањата покажаа дека спиењето на десната страна најдобро го поддржува овој процес на чистење. Студијата од 2020 година објавена во списанието Brain Sciences, на пример, забележува дека десната странична положба е најефикасна за мозокот, бидејќи се карактеризира со поголемо испирање на мозочниот отпад, во споредба со лежењето на грб или стомак.

Студијата заклучува дека усвојувањето на оваа позиција може да го поддржи здравјето на мозокот како што стареете и да послужи како превентивна мерка против невродегенеративни болести како Алцхајмеровата болест.

„Интересно е тоа што спиењето на ваша страна е веќе најпопуларната положба за луѓето и повеќето животни, дури и во дивината, и се чини дека го приспособивме со цел најефективно да го исчистиме мозокот од метаболички отпадни производи што се акумулирале додека сме. буден“, вели авторот на студијата, данскиот невролог Др. Мајкен Недергард.

Спиењето на страна исто така помага да се спречи ‘рчењето во споредба со спиењето на грб и може да биде поудобно за грбот и рамениците.

Ако барате лесен начин за поддршка на здравјето на мозокот додека спиете, стекнете навика да спиете на десната страна, вели МБГ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име