Дома Здравје Истражувач за долговечност: Ако имате над 60 години, земете го овој додаток

Истражувач за долговечност: Ако имате над 60 години, земете го овој додаток

8240
0

Истражувач за долговечност: Ако имате над 60 години, земете го овој додаток

ДОДАТОЦИТЕ се важни затоа што можат да помогнат да се компензира недостатокот на хранливи материи кои можеби не ги добиваме доволно од нашата секојдневна исхрана. Тие исто така можат да го поддржат здравјето на имунолошкиот систем, да ја подобрат енергијата и општата благосостојба. Луѓето често се свртуваат кон додатоци во исхраната за да го надоместат недостатокот на хранливи материи во нивната исхрана, да поддржат одредени здравствени цели или да ја подобрат нивната севкупна состојба.

Така, како што старееме, особено е важно да се осигураме дека внесуваме доволно витамини, вели експертот за долговечност Кристофер Норман.

“Како што старееме, нашите тела поминуваат низ промени кои можат да влијаат на апсорпцијата на витамини и хранливи материи. Вистинските витамини и минерали во вашата исхрана можат да помогнат во одржувањето на нивото на енергија, поддршката на функцијата на имунолошкиот систем и намалување на ризикот од развој на одредени хронични болести. грижата за внесот на витамини може да помогне да се зачува здравјето на коските, когнитивната функција и целокупната виталност“, изјави тој за Парад.

Сепак, Норман вели дека постои еден витамин од кој луѓето постари од 60 години често не го внесуваат доволно и тој е од клучно значење за целокупното здравје и благосостојба.

Витаминот Д игра важна улога во одржувањето на здравјето на коските
„Им препорачувам витамин Д на луѓе над 60 години ако имаат недостаток на витамин Д во крвта“, истакнува Норман. Студија од 2023 година наведува докази дека еден од пет средовечни и постари возрасни лица има недостаток на витамин Д.

Еве зошто тоа е проблем. „Витаминот Д игра важна улога во одржувањето на здравјето на коските со тоа што му помага на телото да го апсорбира калциумот. Исто така ја поддржува функцијата на мускулите, што може да помогне да се спречи падот и е важен за функцијата на имунолошкиот систем, што може да помогне да се заштитиме од болести и инфекции до кои можеме да станеме поподложни.“ како што старееме“, објасни тој.

„За возрасни над 60 години, сегашната препорака е 600 до 800 IU“, советува Норман.

Како заклучок, се наведува дека храната со витамин Д вклучува:

Масни риби, како лосос, скуша и сардини.
Жолчки од јајце.
Млечни производи, како што се јогурт, млеко и свежо сирење.
Цели зрна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име