Дома Здравје Имате низок крвен притисок, еве како можете да си помогнете

Имате низок крвен притисок, еве како можете да си помогнете

1082
0

Иако високиот крвен притисок е една од најраспространетите болести денес, нискиот крвен притисок е неправедно засенет. Имено, низок крвен притисок е притисок чија вредност е помала од нормалната. Вредноста на крвниот притисок варира во зависност од возраста, активноста и општата здравствена состојба на лицето.

Оние кои со години се борат со високиот крвен притисок можеби им завидуваат на луѓето со низок притисок, но не знаат дека нискиот притисок е исцрпувачки и им пречи на секојдневните активности. Иако не е толку опасно како високиот крвен притисок, тој може да биде многу непријатен.

Нормалните вредности на систолниот крвен притисок се од 115 до 120 mm Hg, а дијастолниот од 75 до 80 mm Hg. Вредноста од 90/60 mmHg или пониска генерално се смета за низок притисок, иако на некои луѓе не им пречи. Вредностите на крвниот притисок постојано се менуваат, дури и во кратки временски периоди. На него влијаат положбата на телото, ритамот на дишење, храната, пијалокот, лековите и стресот. Притисокот е обично најнизок ноќе и нагло се зголемува рано наутро.

Клиничка слика
Постојаното низок крвен притисок ретко е показател за сериозна медицинска состојба. Обично телото се навикнува на овој притисок и со текот на времето станува нормален, но проблемот настанува кога притисокот нагло ќе падне. Тогаш мозокот и другите витални органи остануваат без снабдување со крв и немаат време да се прилагодат.

Примарна хипотензија – постојано низок крвен притисок за кој не може да се најде причина се нарекува примарна, идиопатска или конституционална хипотензија. Покрај наследните фактори, истражувањата покажуваат значително влијание на географската област, исхраната (особено количината на сол во храната), телесната тежина, вежбањето и стресот врз крвниот притисок.

Секундарна хипотензија – состојби кои можат да предизвикаат низок крвен притисок се: крварење, инфекции, дехидрација, разни срцеви заболувања – срцев удар, аритмии, адренална инсуфициенција, бременост, продолжен одмор во кревет, труење, синдром на токсичен шок, алергиски реакции, анафилакса, мозочен удар, шок , пад на притисокот по мала и/или голема дефекација, страв, Паркинсонова болест, невропатија, хемодијализа, изгореници, напреднат дијабетес, оштетување на ‘рбетниот мозок.

Симптоми на низок крвен притисок
Симптомите на низок крвен притисок вклучуваат: слабост, замор, чувство на празност во главата, вртоглавица, нарушена концентрација, заматен вид, гадење, брзо и плитко дишење, студена и бледа кожа и жед.

Нискиот крвен притисок може да биде резултат на неколку медицински состојби:

– Дехидрација: поради намалувањето на количината на течност, се намалува и волуменот на циркулирачката крв.

– Бременост: крвниот систем во оваа состојба се шири, а крвниот притисок има тенденција да се намалува. Во првите 24 недели, горниот притисок опаѓа за десет, а долниот за 15 милиметри жива. Како по правило, вредностите се враќаат во нормала по породувањето.

Хипоактивна или хиперактивна тироидна жлезда со недостаток или вишок на тироиден хормон.

– Многу бавен пулс, срцев удар или срцева слабост.

Како да си помогнете
Луѓето со овој проблем мора да вклучат здрави животни навики во нивната секојдневна рутина, како што е урамнотежена исхрана која вклучува неколку помали оброци со помалку јаглени хидрати и редовно вежбање.

Силно, црно кафе се препорачува наутро со појадок. Кафето треба да се избегнува во текот на денот.

Може да помогне и растворена лажичка сол во вода, што има брз ефект во подигање на низок притисок.

Претходна објаваКантарион за лекување на многу здравствени проблеми
Следна објаваКачување по скали за да ослабеме

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име