Дома Здравје Зуење во увото: Причина, симптоми и како да се ослободите од овој...

Зуење во увото: Причина, симптоми и како да се ослободите од овој непријатен проблем?

700
0

Зуење во увото: Причина, симптоми и како да се ослободите од овој непријатен проблем?

Зуењето во ушите се нарекува и тинитус, а тоа значи звуци во ушите кои не се предизвикани од надворешни дразби. Ова е честа појава која може да се појави по прегласно слушање музика, а може да се појави и како резултат на одредена здравствена состојба или земање одредени лекови.

Одговорот на прашањето како да се ослободите од тинитус е малку покомплициран. Во некои случаи, зуењето ќе помине само по себе, додека понекогаш ќе биде неопходно да се преземат одредени мерки, во зависност од причината за проблемот.

Зошто се јавува тинитус?
Точната причина зошто се појавува тинитус не е позната, а може да биде резултат на губење на слухот, дијабетес, болест на тироидната жлезда или мултиплекс склероза. Исто така, депресијата и анксиозноста исто така може да предизвикаат тинитус, како и одредени лекови како што се одредени антибиотици, лекови кои се користат во хемотерапијата и аспирин.

Како да се идентификува тинитус?
Тинитусот не мора да биде само зуење. Може да се слушне и звук сличен на ѕвонење, потпевнување, мрморење или подсвирквање. Овие звуци може да се слушнат само во едното или двете уши или во главата. Тие можат да се појават и исчезнат, а можат да бидат постојани и да траат без престан. Зумењето може да биде гласно или тивко и може да влијае на секојдневните задачи. Важно е да се напомене дека зуењето не предизвикува болка во увото, туку одредена непријатност.

Како се дијагностицира тинитус?
Кога зуењето трае долго, неопходно е да се посети лекар. Тинитусот не е болест, туку симптом на некоја состојба или болест, а најчесто тоа е губење на слухот. Со цел да се открие причината за тинитус, кој потоа се лекува, лекарот ќе го прегледа увото на пациентот, конкретно слухот на пациентот, ќе го праша за други симптоми и ќе го праша за неговата медицинска историја.

Во некои случаи ќе биде неопходно да се направи КТ скен или магнетна резонанца, додека понекогаш ќе треба да се направи тест на крвта за да се види дали се работи за анемија, проблеми со тироидната жлезда или друга болест.

Како да се ослободите од тинитус?
Откако докторот ќе ја открие причината за проблемот, тој ќе најде и решение во зависност од тоа зошто настанало зуењето:

 1. Губење на слухот
  Ако проблемот е предизвикан од оштетен слух и блокирано уво, отстранувањето на восок од увото може да помогне. Кога тинитусот е предизвикан од стареење и губење на слухот, лекарот ќе предложи користење на слушно помагало. Кога тинитус е предизвикан од лекови, неопходно е да се прекине со земање на овие лекови и да се заменат со други.
 2. Стрес
  Најдобро е да се обидете да ги игнорирате звуците на зуењето или да го пренасочите умот на нешто друго и да најдете хоби. Може да помогне и медитацијата, која ќе го намали нивото на стрес, па зуење во ушите нема ни да има. Сличен ефект ќе има и визуелизацијата, односно замислувањето место каде човекот се чувствува среќен, како и јогата и вежбањето, кои ќе му помогнат на човекот да се ослободи од стресот.
 3. Анксиозност или депресија
  Кога станува збор за посериозни состојби како анксиозност и депресија, кои потоа предизвикуваат зуење во ушите, неопходно е да се започне бихејвиорално-когнитивна терапија, која ќе му помогне на пациентот да научи да живее со својата состојба. Доколку овој тип на терапија не помогне, ќе биде неопходно да се земаат антидепресиви или лекови кои ја намалуваат анксиозноста.
 4. Храна или пијалок
  Кај некои луѓе, тинитусот ќе се влоши по консумирање одредена храна или пијалоци. Во овој случај, неопходно е да се отстранат овие намирници од исхраната и да се види дали состојбата ќе се подобри. Исто така, кофеинот, цигарите, солта и алкохолот може да ги влошат симптомите и треба да се избегнуваат.

Значи, тинитус најчесто се јавува како резултат на губење на слухот, но може да биде и резултат на стрес и анксиозност. Потребно е да се посети лекар за да се дознае причината за зуењето, а потоа да се лекува.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име