Дома Здравје Зошто туршијата е здрава?

Зошто туршијата е здрава?

458
0

Зошто туршијата е здрава?

Кисели краставички
Киселите краставички се стандардна зимска храна кај нас.

Направен е онолку долго колку што се познаваме себеси, но дали знаевте зошто е толку здрав?

Што се кисели краставички?
Киселите краставици се кисели зеленчуци во буквална смисла на зборот.

Најчесто се прави наесен и за него може да се искористи секој зеленчук.

Како се прават?
Основата за правење кисели краставички е процесот на ферментација, каде што бактериите и квасецот го разградуваат шеќерот и скробот што се наоѓаат во зеленчукот, го претвораат во млечна киселина и им даваат на киселите краставички карактеристичен вкус.

Исто така, овој процес го поттикнува создавањето на бактеријата „ Лактобацилус “, која е природен пробиотик.

Зошто се здрава храна?
Киселите краставици се здрави поради многу причини, но првенствено поради:

  1. Површински пробиотик кој содржи, односно „лактобацил“.

Не знам дали сте забележале, но неодамна се повеќе почна да се разбира позитивната и неопходна улога на нашите црева и бактериите кои живеат во нив.

Бактериите во нашиот стомак не се тука само за варење, туку и за одржување на нашиот имунитет добар и подготвен да се бори против инфекции.

На нашиот систем му треба помош во форма на кисели краставички и природните пробиотици кои се во нив.

  1. Покрај имунитетот, „лактобацилот“ помага и во варењето, што секако е добро за желудникот.
  2. Киселиот зеленчук содржи многу влакна, кои ја подобруваат работата на цревата и овозможуваат нормална столица .
  3. Процесот на мариноване овозможува да се задржат сите добри витамини и минерали кои се наоѓаат во зеленчукот .
  4. Киселите краставици полесно се вари,
  5. Велат дека го подобрува менталното здравје, не знам за вас, но сакам да го користам со секој оброк.

Дали киселите краставички можат да направат штета?
Во ништо не треба да претерувате, па ни во кисела храна.

Исто така, има луѓе на кои не им се допаѓа, па ако сте еден од нив и ги имате следниве симптоми, сепак избегнувајте го:

  1. Зголемено производство на гасови и зголемена работа на цревата
  2. Дијареа ,
  3. Гадење и повраќање,

Каков би бил заклучокот за туршијата?
Најпрво мораме повторно да ги споменеме природните пробиотици кои ги содржи, но и да нагласиме дека дијареата не можете да ја лекувате со кисели краставички, за тоа има и други видови на пробиотици.

Но, во оваа ера на пробиотици, сепак е нешто природно што можете сами да го направите.

Само запомнете ја умереноста, оброкот не можете да го замените со кисели краставички.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име