Дома Здравје Зошто се јавува болка во лопатките?

Зошто се јавува болка во лопатките?

8913
0

Зошто се јавува болка во лопатките?

Болка во лопатките на рамената
Болката во лопатките е една од најчестите болки во грбот. Причините за оваа болка можат да бидат различни и многу е важно да ги откриете пред да започнете со третманот.

Изворот на болка во скапулата може да биде околу неа или во самата скапула. Може да се појави во десно, лево, под или помеѓу лопатките на рамото. Нивниот интензитет зависи од положбата на телото и може да се зголеми при физичка активност, да биде придружен со вкочанетост, зголемена чувствителност на кожата и да стигне до ребрата.

Болка во лопатките: Карактеристики
Сечилата на рамената се рамни, триаголни коски лоцирани веднаш до задниот дел на градниот кош во горниот појас. Тие ги комбинираат рамената и клучните коски и на тој начин го формираат рамениот појас . Болката во лопатките може да биде со различен интензитет и времетраење. Пациентите често го опишуваат како остар, силен, пулсирачки, но имаат и чувство на пукање, прободување, како и отежнато дишење. Сите овие поплаки за непријатни сензации може да укажуваат на различни проблеми предизвикани од мускулен истегнување, повреди и стрес. Понекогаш болката може да стигне до внатрешните органи кои ги „штипкаат“ нервните корени на ‘рбетниот мозок лоцирани во’ рбетниот канал.

Видови на болка во скапулата
Болката може да биде акутна, во напади (пароксизмална) или хронична. Хроничната болка се развива постепено и трае долго време и може да биде предизвикана од остеоартритис, дегенеративно заболување на ‘рбетот. Во зависност од видот и интензитетот, постојат неколку видови на болка во пределот на лопатката.

Досадна болка во скапулата често укажува на болест на пршлените и ‘рбетот (деформитет на’ рбетниот столб, остеохондроза и хернијација на дискот). Ова може да се должи и на болести на тетивите, лигаментите и мускулите и може да укажува на проблеми со жолчката.
Чувството на печење во лопатките може да биде знак за потенцијални проблеми со срцето, стегнати нерви и гастроезофагеална рефлуксна болест (кога содржината на желудникот се враќа во хранопроводникот што предизвикува вознемирувачки симптоми).
Мачна болка може да биде предизвикана од повреда на ребрата, лопатките или пршлените што станува поизразена при кивање или кашлање.
Чувството на притисок во скапулата може да се појави кога мускулите на скапулата ќе станат воспалени.
Акутната болка помеѓу лопатките следи по повреди, мускулни грчеви, срцеви напади, чир на желудникот, напади на жолчното кесе или воспаление на бубрезите.
Болката при вдишување може да сигнализира болест на белите дробови (болката е придружена со кашлање) и меѓуребрена невралгија (тешка зрачна меѓуребрена болка).
Повремени болки со низок интензитет може да се појават поради лошо држење на телото, седентарен начин на живот или непријатна положба за спиење.

Физикална терапија: Клучот за активност и живот без болка


Можни причини за болка во лопатките на рамото
Болката во лопатките е претежно карактеристична за болестите на ‘рбетот во пределот на градниот кош. Еве ги можните причини:

поместување на пршлените
осификација на вратот и ‘рбетот во пределот на градниот кош
кифоза, кифосколиоза, сколиоза
спондилоза
дискус хернија
воспаление на респираторните органи
белодробна емболија
понекогаш може да се појави со гастритис, воспаление на дигестивниот тракт, болести на бубрезите и панкреасот, ектопична бременост, циста на јајниците и рак на дојка
болка во пределот на едното рамо, предизвикана од неправилна положба при спиење, лошо држење, траума и дегенеративни и воспалителни процеси
Болката во пределот на левото рамо често се појавува кога внатрешните органи се оштетени, а може да биде предизвикана од чир на желудникот, ангина пекторис и срцев удар.
Болката во десната скапула може да биде поврзана со болести на црниот дроб и жолчното кесе.
Во секој случај, за да дознаете што предизвикува болка во рамото, треба да посетите лекар. Само кога ќе дознаете што ја предизвикува болката, можете да започнете со третман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име