Дома Живот Зошто се поставува ѕвезда на врвот на елката? Неговата симболика е неверојатно...

Зошто се поставува ѕвезда на врвот на елката? Неговата симболика е неверојатно моќна

857
0

Зошто се поставува ѕвезда на врвот на елката? Неговата симболика е неверојатно моќна

Со векови луѓето ја украсувале новогодишната елка ставајќи ѕвезда на врвот, која го истакнува нејзиниот празничен, карактер.

Првиот доказ за украсување на новогодишна елка доаѓа од единаесеттиот век. Во Германија елката ја украсуваа со црвени јаболка, во Западна Германија ја украсуваа и колачињата во различни форми и свеќи, кои се симбол на Христос и вечна светлина.

Овој ритуал се раширил низ Европа низ вековите. Принцот Алберт ја украсил првата елка во Англија во 1841 година. Беше украсен со подароци, лакови, хартиени цвеќиња и бонбони. Многу брзо овој убав обичај се воспостави и премина од високата класа на обичниот народ.

На зелените гранчиња во почетокот се ставаа јаболка, потоа колачиња, ореви, суви сливи и урми, машнички. Легендата вели дека еден германски дувалка на стакло бил многу тажен бидејќи немал пари да купи украси за елка што може да се јадат за своите малечки, па решил да направи стаклени топчиња. Неговите одликувања предизвикаа вистински ентузијазам кај луѓето, а месинг-играчот со текот на времето се збогати.

Украсувањето на новогодишната елка свечено се завршува со ставање ѕвезда одозгора, што го означува почетокот на празничната атмосфера во нашите домови.

Ѕвездата на врвот на елката традиционално се поврзува со божиќните прослави, таа се пее во многу песни и го претставува најважниот настан во историјата на христијанството, раѓањето на Исус Христос.

Легендата вели дека на еден ангел, во моментот кога се родил Исус, му било жал што дрвото немало плод и дека не можел, како другите што дошле да му се поклонат на синот Божји, да му даде нешто, па зел ѕвезда од небото и го стави на врвот на елката, а елката се наведна и му ја даде на бебето Исус.

Во официјалната христијанска историја е забележано дека во моментот на раѓањето на Исус на небото се појавила светла ѕвезда „Витлеемска ѕвезда“, која објавила дека се родил синот Божји.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име