Дома Психолошки совети Зошто подобро размислуваме додека пешачиме?

Зошто подобро размислуваме додека пешачиме?

738
0

Мултитаскингот е природна состојба на здрав мозок, заклучија научниците од Универзитетот во Рочестер, чија статија беше објавена во списанието NeuroImage . Во услови во кои мозокот треба да ги насочува движењата на телото за време на одење и да извршува сложени интелектуални задачи, и двете се решаваат подобро отколку една по една , открија истражувачите.

Научниците спроведоа серија експерименти во кои учествуваа 22 здрави млади луѓе. Учесниците мораа или да одат на лента за трчање или да седат додека извршуваат сè потешки интелектуални задачи, префрлајќи се од една на друга. Користејќи најсовремени техники за следење, истражувачите ја следеле нивната мозочна активност и движењата на телото. Се испостави дека актерите многу подобро се справуваат со задачите додека одат отколку во седечка положба.

Колку е потешка задачата, толку е поголема разликата во резултатите. Покрај тоа, присуството на интелектуално оптоварување ја зголемува ефикасноста на самиот процес на одење . Кога мозокот на испитаниците бил зафатен со решавање на когнитивни задачи, нивните движења биле попрецизни и побезбедни отколку кога би се фокусирале само на одење.

Овој феномен ја одразува флексибилноста на здравиот мозок, кој има корист од дополнителниот обем на работа, забележуваат истражувачите. Најверојатно, затоа инстинктивно одиме на прошетка или шетаме низ собата кога имаме проблем што треба да го решиме.

Извор: Psychologies

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име