Дома Здравје Зошто ни се врти кога ќе станеме?

Зошто ни се врти кога ќе станеме?

1094
0

Зошто ни се врти кога ќе станеме?

Овој феномен се нарекува ортостатска хипотензија, предизвикува пад на крвниот притисок и забрзано чукање на срцето.


Дали ви се случува да седите малку, а потоа кога ќе станете, да ви падне притисокот , да ви се врти во главата и да се чувствувате како да го изгубите здивот и свеста? Еве зошто ни се врти кога стануваме!

Една од можните причини е ортостатска хипотензија , пад на притисокот што влијае на срцето кога ја менуваме положбата на телото. Седиме долго, потоа стануваме, а нормалната реакција на телото би била собирање крв во стомакот и нозете. Телото потоа, во нормални околности, го забрзува отчукувањата на срцето за да ја пренасочи крвта кон горниот дел од телото. Но, со овој проблем, таа реакција на телото е претерана, предизвикувајќи срцето да чука побрзо.

Ортостатската хипотензија е пет пати почеста кај жените отколку кај мажите, но не се знае доволно за неа. Можни причини се намаленото количество и волумен на крв, како и невропатија, односно оштетување на нервите. Се смета и за една од последиците на корона вирусот.

Некои од причините за вртоглавица при стоење може да бидат:

Дехидрација – ако не сте испиле доволно вода во текот на денот, волуменот на крвта ќе ви биде помал.
Долго лежење или седење – ако седите повеќе од 15 минути, станувајте полека, а не наеднаш.
Топлина – особено за време на топлите денови, ќе испотиме повеќе течност и ќе се намали волуменот на крвта.
Здравствени проблеми – невролошки, ендокрини или кардиоваскуларни заболувања може да доведат до вртоглавица при стоење.

Кај здравите луѓе, отчукувањата на срцето се забрзуваат за околу дваесет секунди кога се движат од седечка во стоечка положба. Ортостатската хипотензија ќе го забрза отчукувањата на срцето во првата минута, но потоа ќе продолжи да се забрзува, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок.

Оваа појава е почеста кај луѓето постари од 65 години, а може да се лекува со умерено вежбање и зголемен внес на течности и сол. Но, ако често ви се врти кога ќе станете, или ако е толку лошо што се плашите дека ќе изгубите свест, ќе паднете и ќе се повредите, посетете лекар.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име