Дома Здравје Зошто ни е ладно кога имаме температура?

Зошто ни е ладно кога имаме температура?

995
0

Зошто ни е ладно кога имаме температура?

Веројатно барем еднаш во животот сте се треселе од студ кога сте имале треска и треска. Што и да сте правеле, со колку ќебиња и да сте се прекриле и колку и да сте испиле шолји чај, никогаш не сте биле помалку ладни.
Но, тоа всушност е добар знак дека телото се бори со инфекцијата, пишува порталот Everyday Health.

Тие додаваат дека повеќето вируси и бактерии тешко ќе преживеат кога температурата на телото е повисока од нормалната. Зголемувањето за само еден или два степени може да спречи многу штетни микроорганизми да го напаѓаат имунолошкиот систем.

Кога станува збор за чувството на многу ладно за време на треска, специјалистот за примарна здравствена заштита Нејт Фавини истакнува дека ова е нормален физиолошки одговор. Тој објаснува дека штом мозокот го префрли својот внатрешен „термостат“ на повисока температура за да се бори против инфекцијата, остатокот од телото ќе генерира топлина за да ја достигне таа повисока температура.

Нервозни црева. Неколку едноставни промени на навиките може да го намалат ризикот од развој на овој проблем


Во тој момент сме под нашата нова идеална телесна температура, па ни е студено поради што ќе ни се тресе и телото, пренесува Everyday Health.


Фавини исто така додава дека „додека телото генерира топлина за да достигне повисока температура, мускулите ќе се контрахираат“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име