Дома Здравје Зошто никогаш не треба да ги споделувате алатките за нокти со другите...

Зошто никогаш не треба да ги споделувате алатките за нокти со другите членови на семејството?

814
0

Зошто никогаш не треба да ги споделувате алатките за нокти со другите членови на семејството?

Доколку во вашиот дом има неколку членови на семејството, треба да обрнете внимание на употребата на заеднички предмети за одржување на хигиената, особено кога станува збор за додатоците за нокти.

Имено, Американската академија за дерматологија (AAD) предупредува дека никогаш не треба да споделувате додатоци за нокти со некој друг, дури и ако се работи за партнер или друг член на семејството.

Тоа е затоа што споделувањето додатоци за нокти може да шири инфекции на ноктите или на околната кожа, вклучително и габички за нокти, рингворм и спортско стапало. Сепак, ризикот од инфекција е релативно низок ако сте здраво возрасно лице и го споделите со друг здрав возрасен.

„Здравиот имунолошки систем често може да ве заштити од потенцијални инфекции, но сепак постои ризик кога користите контаминирани алатки“, вели Брендан Камп, клинички доцент по дерматологија на Медицинскиот колеџ Веил Корнел во Њујорк.

Според една студија од 2022 година објавена во Журналот на габите, ако едно лице во семејството има инфекција на ноктите или кожата, шансите да се прошири на друго лице кое го користи истиот прибор е скоро 50 проценти.

Бактериите или габите се со поголема веројатност да предизвикаат инфекција ако имате отворен исечок околу ноктот. Според Центрите за контрола и превенција на болести, дијабетесот или друга медицинска состојба што го ослабува вашиот имунолошки систем, исто така, ве прави поподложни.

Видовите на инфекции што се шират со додатоци за нокти обично не се сериозни освен ако имате ослабен имунолошки систем. Меѓутоа, проблемите како што се атлетското стапало и микозата може да предизвикаат чешање и непријатност, а габичните инфекции може да предизвикаат вашите нокти да бидат суви, кршливи или обезбојувани и смрдливи. Поради оваа состојба, на вашите нокти може да им требаат неколку месеци за да закрепнат.

Купувањето ваши резерви за нокти е лесен начин да го намалите ризикот од инфекции на ноктите и кожата. Ова е особено важно ако некој во вашето семејство има позната инфекција или ако сте изложени на поголем ризик од инфекција. Меѓутоа, ако користите туѓи алатки за нокти, важно е правилно да ги дезинфицирате.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име