Дома Живот Зошто имаме кошмари и што ги предизвикува

Зошто имаме кошмари и што ги предизвикува

575
0

Најновото истражување во психологијата покажа дека лицата со зголемен невротизам доживуваат почести кошмари. Студијата е објавена во списанието Sleep Science.

Кошмарите можат да влијаат на секојдневниот живот на човекот на различни начини, создавајќи страв од спиење поради исчекување на кошмари или нарушување на расположението поради долгорочни чувства кои произлегуваат од кошмарите, пишува Psypost.

За да истражат што придонесува за ова, истражувачите разгледале неколку фактори. Целта на оваа студија, објаснуваат авторите, била да се испита влијанието на социо-демографските варијабли и невротичноста на луѓето врз кошмарите.

Онлајн анкетата ја пополниле 2.492 мажи и жени на возраст од 17 до 93 години. Учесниците пополнија дел од прашалникот за да ги проценат нивните кошмари, и сегашните и детските.

Резултатите покажале дека околу 9% од испитаниците пријавиле тековни кошмари, а 18% пријавиле кошмари во детството. Повеќе од една четвртина (27%) од учесниците кои доживеале кошмари посочиле дека имале повторливи кошмари поврзани со настани во нивниот живот.

Невротизмот е особина на личноста која е најсилно поврзана со зачестеноста на кошмарите и нивното повторување. Жените имале почести кошмари од мажите. Откриен е и ефект на возраст, кој покажува дека постарата возраст е поврзана со повторливи кошмари. Истражувачите заклучуваат дека факторите како пол, возраст и невротичност дефинитивно придонесуваат за кошмари.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име