Дома Здравје Знаци кои укажуваат на висок холестерол, помалку познат симптом влијае и на...

Знаци кои укажуваат на висок холестерол, помалку познат симптом влијае и на ушите

795
0

Знаци кои укажуваат на висок холестерол, помалку познат симптом влијае и на ушите

Според здравствените експерти, губењето на слухот предизвикано од високиот холестерол обично се случува постепено и често подеднакво ги погодува двете уши

Холестеролот е липид кој му е потребен на телото за правилно функционирање. Сепак, премногу лош холестерол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Честопати наречен тивок убиец, високиот холестерол не мора секогаш да покажува предупредувачки симптоми пред да доведе до несакани здравствени ризици. Сепак, понекогаш може да се појават знаци, на пример, на ушите.

Висок холестерол и губење на слухот

Помалку познат предупредувачки знак за висок холестерол во вашето тело е губење на слухот. Иако ова можеби не е првиот предупредувачки знак, важно е да не го игнорирате доколку имате потешкотии со слухот. Според здравствените експерти, губењето на слухот предизвикано од високиот холестерол обично се случува постепено и често подеднакво ги погодува двете уши.

Губењето на слухот поради висок холестерол често започнува со тешкотии со слушање на високи звуци или разбирање разговори во бучни средини.


Ако не се лекува, слухот може да се влоши со текот на времето. Високото таложење на холестерол во артериите ќе предизвика нивно стеснување, ограничувајќи го здравиот проток на крв за правилно функционирање на ушите. Кога снабдувањето со крв до чувствителните структури на внатрешното уво е загрозено, тоа може да го зголеми ризикот од губење на слухот. Затоа, ако забележите дека слухот ви се влошува, важно е да се јавите кај вашиот лекар за понатамошна проверка за тоа што навистина е.

Која храна да се избегнува

Исхраната игра важна улога во подигањето или намалувањето на нивото на лошиот холестерол. Постојат одредени намирници кои треба да ги избегнувате доколку сакате да го намалите холестеролот. Тоа вклучува:

колачи,
бисквити,
пити со месо,
преработени месни производи.
Исто така, важно е да се намали потрошувачката на храна која содржи кокосово или палмино масло. Тие може да се присутни во пакуваната храна што ја купувате, затоа прво проверете ја листата на состојки.

Покрај губењето на слухот, високиот холестерол може да се манифестира и со други симптоми како што се отечени зглобови на рацете, колената или Ахиловата тетива на задниот дел од глуждот. Покрај сето горенаведено, симптом на висок холестерол може да бидат мали жолти купчиња во близина на внатрешниот агол на окото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име