Дома Здравје Знаци и симптоми дека е неопходно да се побара стручна помош при...

Знаци и симптоми дека е неопходно да се побара стручна помош при Хемороиди

525
0

Знаци и симптоми дека е неопходно да се побара стручна помош при хемороиди

Хемороидите се здравствен проблем кој може да влијае на секого, но поради непријатноста од оваа состојба, многу луѓе избираат да ја игнорираат или да се обидат сами да ја лекуваат. Сепак, важно е да се разбере дека навременото барање стручна помош е од суштинско значење за адекватно лекување на оваа состојба и за спречување на можни компликации.


Знаци и симптоми на хемороиди
Хемороидите обично се јавуваат кога вените во аналната област се зголемуваат и отекуваат, што може да предизвика непријатни симптоми.

Еве некои од знаците дека можеби имате проблем со хемороиди:
Крварење од анусот: обично се јавува при движење на дебелото црево, а крвта може да биде видлива на тоалетната хартија или во столицата.


Чешање и печење: Варикозните вени може да предизвикаат иритација и чешање околу анусот.
Болка: хемороидите може да бидат придружени со болка, особено при седење, празнење или при физичка активност.
Испакнатини околу анусот: Може да забележите меки испакнатини во аналниот регион што може да бидат болни или нежни на допир.


Чувство на нецелосно празнење на цревата: Хемороидите може да предизвикаат чувство дека не сте ги испразниле целосно цревата по движењето на дебелото црево.

Кога да побарате стручна помош
Во повеќето случаи, хемороидите не се сериозна закана за здравјето и можат успешно да се лекуваат дома со промена на исхраната, топли бањи и примена на локални креми или масти.

Сепак, постојат и ситуации кога е неопходно да се побара стручна помош:
Интензивна болка: доколку чувствувате екстремно силна болка во аналната област која не се намалува со примена на домашни третмани, консултирајте се со лекар.

Чај од коприва лечи многу болести


Продолжено крварење: Ако забележите дека крварењето од анусот трае подолго од неколку дена или е исклучително тешко, посетете лекар за евалуација.


Тромботични хемороиди: Тромбозата се однесува на згрутчување на крвта кај хемороидите, што може да предизвика силна болка и оток. Оваа состојба бара итна медицинска помош.


Промени во столицата: доколку забележите промени во бојата или конзистентноста на столицата или ако забележите присуство на крв во столицата, консултирајте се со лекар.


Ако се сомневате: ако сте загрижени за симптомите или имате какви било сомнежи, подобро е да
консултирајте се со лекар за да ја утврдите точната причина за проблемот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име