Дома Интересно За светскиот ден на желките, 18 интересни факти…

За светскиот ден на желките, 18 интересни факти…

397
0

И денес ви кажуваме интересни факти, овај пат за малите животни кои бавно се движат, желките. Најстарите познати желки се од пред околу 215 милиони години …
Во моментов има повеќе од 300 различни видови желки на Земјата, од кои седум се морски, 180 слатководни и над 60 копнени видови.
Еве некои интересни факти за желките…

 1. Оклопот на желката е направен од 50 различни коски. Иако изгледа како еден дел штитот, оклопот се состои од неколку коски и се формира преку фузија на ребрата и пршлените на желката.
 2. Желките често се опкружени со разиграни пеперутки, бидејќи им се потребни за да се хранат со овие инсекти.
 3. За разлика од некои оклопни животни, желката не може целосно да ја напушти својата куќа.
 4. Желките постојат повеќе од 200 милиони години. Тие еволуирале пред цицачите, птиците, змиите, гуштерите, па дури и крокодилите.
 5. Желката за да се заштити, ја влече главата во оклопот, а за да го стори тоа, принудена е да изведува вистински акробации со ‘рбетот.
 6. Најраните желки имале заби и не можеа да ги пикнат главите под оклопите. Покрај тоа, денешните желки не се променија многу во споредба со нивните предци.
 7. Иако изгледа цврсто, лушпата од желка може да биде прилично чувствителна. Вградени се нерви, како и резерви на крв, така што оклопот може да крвари ако е оштетен, а желката чувствува болка.
 8. Иако желките се сметаат за долговечни животни, само неколку видови можат да живеат над 150 години. Тука спаѓаат големите желки од Галапагос, американската желка-бокс, додека грчката желка живее малку пократко до 105 години. Според еден документ, Џиновската желка имала 50 години кога била фатена во Индискиот океан, а потоа живеела во заробеништво уште 152 години.
 9. Во 1968 година, две желки од Советскиот Сојуз станаа првите живи суштества што зачекорија во вселената.
 10. Желките живеат на сите континенти, освен на Антарктикот. Секоја доволно топла клима им одговара, бидејќи во спротивно јајцата не би можеле да успеат.
 11. Желките немаат гласни жици, но сепак можат да создаваат звуци што се јавуваат како резултат на исфрлање на воздухот од белите дробови.
 12. Само Blanding желката може да плива под мраз, додека сите други видови не можат да го толерираат студот.
 13. Опсегот на големини на желките зависи од видот. Некои се долги само 10 см, додека други можат да достигнат тежина од 680 кг.
 14. Некои видови желки можат да живеат повеќе од 100 години, а во моментов најстарата желка е стара 183 години и живее на островот Света Елена.
 15. Желките не се бавни како што мислат сите. Тие се тревојадни, па не мора да ја бркаат храната. Благодарение на солидниот оклоп, предаторите едноставно не ги допираат, па не мора да бегаат ни од нив. Значи, желките немаат причина да брзаат, сепак, ќе бидете изненадени како можат да трчаат кога се во вистинска опасност.
 16. Повеќето желки имаат по 5 прсти на секое стапало, иако некои видови имаат по 4 или само 3 прсти.
 17. Желките имаат добар вид и одлично чувство за мирис. Слухот и допирот се исто така добро развиени, па дури и оклопот содржи нервни завршетоци.
 18. Некои водни желки можат да апсорбираат кислород преку кожата на вратот овозможувајќи им да останат потопени во вода подолго време.
Претходна објаваДенес е летен Свети Никола
Следна објаваДен на светите браќа Кирил и Методиј…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име