Дома Здравје Задолжително посетете лекар: Овие три знаци покажуваат дека вашиот крвен притисок е...

Задолжително посетете лекар: Овие три знаци покажуваат дека вашиот крвен притисок е алармантно висок

536
0

Задолжително посетете лекар: Овие три знаци покажуваат дека вашиот крвен притисок е алармантно висок

Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, е водечка причина за многу кардиоваскуларни болести, поради што лекарите често го нарекуваат „тивок убиец“.

Високиот крвен притисок се јавува кога силата на крвниот притисок врз ѕидовите на артериите е преголема. Нивото на крвниот притисок на просечно здраво лице не треба да надминува 120/80 mm Hg.
Она што лекарите го истакнуваат кај оваа состојба е дека симптомите потешко се забележуваат. Според Американското здружение за срце, високиот крвен притисок нема очигледни симптоми кои укажуваат дека нешто не е во ред.

Затоа, најдобро е да се преземат превентивни мерки за контрола на крвниот притисок, бидејќи тој не може целосно да се излечи.


Сепак, постојат некои предупредувачки знаци кои можат да ви помогнат да ја откриете оваа состојба. Имено, лекарите истакнуваат дека силните главоболки и крварењето од носот се едни од првите симптоми.

Според Американското здружение за срце, во повеќето екстремни случаи, главоболка може да се појави со крварење од носот, особено кога крвниот притисок е повисок од 180/120 mm Hg.

Покрај тоа, тие истакнуваат дека отежнато дишење имаат и лицата со висок крвен притисок. Кога некое лице страда од тешка пулмонална хипертензија, што е висок крвен притисок во крвните садови што ги снабдуваат белите дробови, може да доживее отежнато дишење дури и со најмал физички напор.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име