Дома Здравје Забрзана и забавена работа на тироидната жлезда! Ова се симптомите на кои...

Забрзана и забавена работа на тироидната жлезда! Ова се симптомите на кои треба да обрнете внимание

1030
0

Забрзана и забавена работа на тироидната жлезда! Ова се симптомите на кои треба да обрнете внимание – сериозно го оштетуваат вашето здравје

Симптомите како сува кожа, замор, потење и анксиозност се само дел од показателите за проблеми со тироидната жлезда.
Хипотироидизмот претставува намалена функција на тироидната жлезда , додека хипертироидизмот значи забрзана работа на оваа жлезда. Нарушената работа на тироидната жлезда може да доведе до разни болести:


1.Хашимото-ова болест

2.Грејвс-ова болест

3. Мозочен удар


4.Срцев удар

Кога зборуваме за симптомикои укажуваат на лошо функционирање на тироидната жлезда, тие се разликуваат во зависност од тоа дали се работи за хипотироидизам или хипертироидизам.


ХИПОТИРОИЗА
Чувствителност на студ

Намалено потење

Сува коза

Зголемување на телесната тежина

Запек

Замор

Слаба концентрација

ХИПЕРТИРОИЗА
Чувствителност на топлина

Треперење

Анксиозност

Губење на тежина

Несоница

Палпитации

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име