Дома Живот Жените кои го пијат својот омилен пијалок имаат помал процент на масно...

Жените кои го пијат својот омилен пијалок имаат помал процент на масно ткиво

724
0

Една нова студија покажа дека омилениот утрински пијалок игра улога во процентот на телесните масти.

Истражувачите од Универзитетот Англиа Раскин ги разгледале податоците од Националното истражување за здравјето и исхраната на ЦДЦ за да видат како потрошувачката на кафе е поврзана со процентот на маснотии во телото. Како што се испостави, жените кои пиеле една до две шолји дневно имале помалку маснотии од оние кои не пиеле кафе.

Жените на возраст од 20 до 44 години имале најмалку маснотии во целокупното тело, а жените кои уживале во неколку шолји кафе дневно имале 3,4% помалку телесни масти од луѓето кои не го сакале овој црн пијалок. Во возрасната група од 45 до 69 години, оние кои пијат java имале 4,1% помалку телесни масти. Севкупно, просекот беше 2,8% помалку масти во групата со кафе.

Интересно е тоа што трендот се однесувал дури и на оние кои пиеле без кофеин. Сепак, оваа студија не ги разгледуваше трендовите со текот на времето, туку само во одреден временски период. И покрај тоа, ги поврзува телесните масти со кафето, без оглед на содржината на кофеин. Не спомна како луѓето го пиеле кафето, но запомнете дека кафето со крем и шеќер може да додаде некои сериозни калории во вашата исхрана.

„Нашето истражување сугерира дека може да има биоактивни соединенија во кафето, освен кофеинот, кои ја регулираат тежината и потенцијално би можеле да се користат како соединенија против дебелината“, рече во изјавата постар автор на студијата д-р Ли Смит. „Можеби кафето или неговите ефективни состојки би можеле да се интегрираат во стратегијата за здрава исхрана за да се намали товарот на хроничните состојби поврзани со епидемијата на дебелина.

Поединците по ова сознание би можеле уште повеќе да уживаат во следното кафе!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име