Дома Живот Експерт за машко-женски односи Слаѓана Трикиќ открива зошто луѓето остануваат во токсични...

Експерт за машко-женски односи Слаѓана Трикиќ открива зошто луѓето остануваат во токсични врски!

497
0

Експерт за машко-женски односи Слаѓана Трикиќ открива зошто луѓето остануваат во токсични врски!

Зошто остануваме во токсични врски

Колку пати сте виделе, советувале или за жал сте се нашле во токсична врска ? Во таквите врски обично „цветаат рози“ неколку дена, додека остатокот е бурен и полн со расправии и негативни емоции. Иако се чини дека најдоброто решение од таквата врска е само да си заминете, сепак не е се така црно-бело.

Што го отежнува излегувањето од токсична врска, открива Слаѓана Трикиќ, тренер за трансформација, експерт за партнерски односи:

„Она што се случува во токсичните врски е алтернација на лоши периоди, каде жртвата доживува понижување, навреди, малтретирање со кратки „добри“ периоди, во кои насилникот го покажува своето внимание , љубов (која е главно лажна). Тоа е токму поради ова очекување на „награда“, жртвата тешко може да излезе од токсична врска“, објаснува Слаѓана.

Како што вели, нашите хормони играат голема улога во сето тоа. Кога „добиваме награда“ и кога има добар период во врската, се лачат хормони на среќата – допамин и окситоцин. Меѓутоа, кога има лош период од врската во кој има понижувања, навреди, расправии, малтретирање – се лачи хормонот на стрес, кортизол.

„Значи, овие два периода постојано се менуваат и стануваме зависни од очекувањето „награда“ и доброто чувство што ни го носат допаминот и окситоцинот. Тоа е она што ја врзува жртвата со насилникот. Дури и ако жртвата најде сила и стави крај на врската, големи се шансите повторно да се врати, затоа што е создадена зависност од алтернација на казна и награда, т.е. зависност од алтернација на хормоните на стрес и хормони на среќа и задоволство. надежта дека овојпат нешто ќе се смени, што никогаш нема да се случи“, заклучува Слаѓана.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име